KIAJOBB

Történelmi tettre készül a magyar válogatott

Habár Marco Rossi több mint egy éve irányítja a magyar labdarúgó-válogatottat, eddig csak tétmérkőzések jutottak neki.
  • Szerző: RIPOST

Története során még soha nem játszott zsinórban ennyi tétmérkőzést a magyar válogatott. Nemzeti csapatunk utóbbi tíz fellépéséből négy Eb-selejtező, hat pedig Nemzetek Ligája-meccs volt, vagyis mindent élesben kellett tesztelni. Legutóbb tavaly júniusban, Ausztrália ellen próbálkozhattunk kockázat nélkül, ma pedig Montenegróban nyílik esély erre.

Eddig még nem nyertünk Montenegró ellen
Fotó: MTI

Talán pont a legjobbkor. Tudniillik a magyar válogatott négy nappal később Szlovákiát fogadja Eb-selejtezőn, ami az év legfontosabb találkozójának tűnik, hiszen győzelme esetén Marco Rossi együttese óriásit lépne a továbbjutás felé.

Az olasz szakember ma este új taktikai elemeket próbál ki Podgoricában, és leginkább azok játszanak majd, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak a válogatottban. Habár végre felkészülési meccsről van szó, Rossi rendkívül fontos állomásnak tartja.

„Az én szemszögemből a montenegrói is egy nagyon fontos mérkőzés, a nemzeti csapat számára nincs olyan, hogy barátságos találkozó – magyarázta Rossi. – Mindenki nagyon érzi a tüzet. Most még nem gondolunk a hétfői, szlovákok elleni találkozóra, csak Montenegróra koncentrálunk. A kezdőcsapat kialakult már nagyjából, de a szlovákok elleni még nem biztos. Valószínűleg a csütörtöki kezdőben is többen lesznek, akik hétfőn is pályára lépnek majd. A szezon elején járunk, a hétfői mérkőzés előtt sokan kilenc, de vannak, akik tíz napja léptek utoljára pályára, ezért szükségük lesz játékpercekre csütörtökön.”

Történelmi tettre készül a csapat

A magyar válogatott eddig kétszer találkozott Montenegróval, és egyszer sem tudott nyerni, vagyis a történelmi első sikerre készülünk. Először 2007 márciusában játszottunk, akkor a Várhidi Péter vezérelte nemzeti csapat 2-1-re kikapott Podgoricában. Egy évvel később, a Puskás Ferenc Stadionban fogadtuk Montenegrót, és Erwin Koeman irányításával 3-3-ra zártunk.

Ráadásul elég régen, 2012 júniusában nyertünk legutóbb idegenben felkészülési mérkőzésen. Akkor Dzsudzsák Balázs és Gyurcsó Ádám góljaival 2-1-re győztünk Prágában Csehország ellen.