Létrehozva: 2019.09.13.

Történelmi hétvége Budapesten, először rendezik meg ezt az eseményt a világon

Szeptember 13-án megkezdődött és szeptember 15-éig tart a világon először Budapesten megrendezett, a látványos utcai sportokat felvonultató és ingyenesen látogatható nemzetközi fesztivál, a World Urban Games. A 2019-től kétévente megrendezendő, most bemutatkozó fesztivál helyszíne a Soroksári útnál található Nagyvásártelep.

A versenyzők hat látványos utcai sportágban: 3x3 kosárlabdában, BMX freestyle-ban, breaktáncban, parkourban, inline-görkorcsolyában és repülő korong freestyle-ban mérik össze tudásukat.

A 3x3 kosárlabda a jövő évi tokiói nyári játékokon szerepel először az olimpiai programban, breaktáncban pedig először a 2024-es párizsi ötkarikás eseményen oszthatnak érmeket. Az eseményen jelen lesz a világ top 6 versenyzője.

Magyarok szinte minden sportágban indulnak a WUG-on. A 3x3 kosárlabda eseménye egyben az egész éves FIBA Nations League döntője, a magyar lányok csoportgyőztesként érkeznek és nem titkoltan céljuk, a dobogó legmagasabb fokára állni.

A World Urban Games a sport mellett zenei fesztivál is, olyan hazai és külföldi sztárfellépőkkel, mint a Follow The Flow, az USNK, a Hősök, vagy a Cloud9+. Szombaton lép fel a Chase&Status, vasárnap pedig a világsztár rapper, Talib Kweli szerepel a zenei színpadon.

Az esemény kezdetén az ország számos pontjáról érkezett több mint ezer általános és középiskolás tanuló rendhagyó testnevelésórán vett részt.

A WUG a világ sporteseményei sorában az elsők között reagál a változó világra, a Z generáció szokásaira, ízlésére és kultúrájára. Missziója, hogy a fiatal közönséget megszólítva megteremtse a sport, a tehetséggondozás és a művészetek egységét.

A világ első World Urban Games rendezvényének a csepeli behajtónál fekvő Régi-Nagyvásártelep és környéke ad otthont. Az évtizedek óta elhagyatott és elhanyagolt terület rendezése a nyár elején indult – ennek keretében sor került az építési törmelékek és közel tíz tonna háztartási hulladék elszállítására, valamint a versenypályák, lelátók és színpadok felépítésére.

A terület kialakítása során kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők a természettel való összhangra. A sportolóknak, edzőknek, kísérőiknek és a szervező személyzetnek minden ételt újrahasznosított szalvétával szolgálnak fel, az italokat pedig újrahasznosítható papírpohárból fogyasztják.

A WUG az UNICEF-fel együttműködve sok kis- és nagyiskolásnak is segít, hogy kijussanak a rendezvényre, találkozhassanak a világ legjobb utcai és extrém sportolóival, testközelből láthassák a legmenőbb trükkjeiket, szurkoljanak nekik, majd akár ők maguk is kipróbálhassák, mely sportág áll hozzájuk a legközelebb. A fiatalok 46 ország, több száz sportolójának tudását csodálhatják meg a három nap alatt.

A három nap alatt összesen 22 versenynek ad otthont a rendezvény, és mindkét nem sportolói azonos számban képviseltethetik magukat. A világon egyedülálló módon a férfiak és nők minden sportkategóriában azonos összegű pénzdíjban részesülnek.

A háromnapos ingyenesen látogatható eseményen a versenysportok mellett bemutatósportok, zenei fellépők és további programok is színesítik a rendezvényt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A 95. perc után dőlt el, ki játssza az Olasz Kupa döntőjét

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Bekeményítettek a kínaiak: nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára – haza kell jönnie

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

ripost.hu

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Hosszú Katinkának már a kislánya is szurkolt az uszodában

SPORT

Bugyi és melltartó nélkül válogat az üdítők között a botrányhősnő - Videó

OLDALVONAL

Folyamatban az akció, lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét

OLDALVONAL

„Az ő hiánya miatt estünk ki" - Kártérítést követelnek az elhunyt focista miatt

OLDALVONAL

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

OLDALVONAL

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

OLDALVONAL

Kapás Boglárka drámai vallomása: „Ez egy gyászfolyamat”

OLDALVONAL

Most jött: balesetet szenvedett, 25 évesen hunyt el a népszerű sportoló