TÜZELŐÁLLÁS

Szabó Tünde: Erősebbek leszünk a járvány után!

A koronavírust a sport is nagyon megsínylette. Szabó Tünde szakállamtitkár azonban bízik benne, hogy a magyar versenyzők a jövőben is sikeresek lesznek, hazánk pedig újabb nagy sporteseményeket rendezhet.
  • Szerző: Ripost

Sokak szerint a járványhelyzet annyira elhúzódhat, hogy még a jövő évi olimpia megrendezése sem biztos. Ön mennyire optimista? – tette fel a kérdést a Bors Szabó Tünde sportszakállamtitkárnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Korai ilyen távoli jóslatokba bocsátkozni. Egy olyan vírussal állunk szemben, amelyről még nincsenek kellő tapasztalataink. Az egész világon sokan dolgoznak azért, hogy minél jobb megoldások szülessenek. A nemzetközi sportvezetés az olimpia elhalasztásával bebizonyította, az egészségügyi szempontok prioritást élveznek, ezért a jövőben is felelős döntéseket várhatunk„ - mondja Szabó Tünde.

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A magyar úszók elkezdték a felkészülést, de amíg nem látjuk a vírus végét, hogyan és milyen versenyre készülnek?

„Az edzések csakis az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szigorú ajánlásainak betartása mellett indulhattak újra. Az államtitkárság számára kiemelten fontos a magyar úszósport jövője, a válogatott versenyzők jövőbeni eredményes szereplése, az ehhez szükséges edzésmunka lehetőségének megteremtése, de természetesen ennél is fontosabb a versenyzők és a velük foglalkozó szakemberek egészségének védelme. Bár a versenyek még kérdésesek, vannak olyan sportágak, amelyek nem tudnak működni állandó edzés nélkül. Ha egy úszó hosszú időn keresztül nem juthat medencébe, az jelentősen visszaveti a teljesítményét.”

A magyar futballbajnokság május végén, nézők nélkül folytatódik, de nem veszélyes ez?

„A bajnokságok, kupasorozatok újraindítása a sportági szakszövetségek hatásköre. Bízom benne, mindenki kellő mérlegelés után dönt az esetleges folytatásról vagy a sorozatok lefújásáról.„

Nyilván igen nehéz lesz a járványba ájult magyar sportba ismét életet lehelni.

„Továbbra is első számú céljaink közé tartozik minél több sportesemény, konferencia hazánkban történő megrendezése, hiszen a sportturizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások komoly élénkítő erővel bírnak a gazdaság több szegmensére, például a turizmusra vagy a vendéglátásra, nem utolsó sorban pedig munkahely megtartó erejük is jelentős. A világversenyek nagy részét nem lefújták, csupán elhalasztották, így szándékaink szerint azokat későbbi időpontban sikeresen megrendezhetjük.

Mit gondol, melyik sportágban okozza a legnagyobb problémát a koronavírus?

„A járvány egységesen érint minden sportágat, az egész sportvilágot, nem lehet különbséget tenni a sportágak között. Azt viszont el lehet mondani, hogy az úgynevezett kontaktsportágakban, tehát ahol jellemzően test-test elleni küzdelemről beszélünk, jóval nagyobb a kockázat, és itt az edzéseket is egyéni szinten javasolt újraindítani.”

Szükséges lesz-e valamit máshogy csinálni a magyar sportban a járvány végeztével?

„Az egész társadalomban érezhető változások lesznek! Így bizonyosan kihatással lesz a sportvilágra is. Az eddigieknél is fontosabb szerepet kell kapjon egészségünk megőrzése, amelyre a sport a legkiválóbb módszer, ezért hangsúlyozni kell a mindennapi testmozgás fontosságát, annak immunerősítő hatását.„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?