TÜZELŐÁLLÁS

Pirosbetűs ünnep, így emlékezik a legenda a magyar foci világsikerére

Legutóbb napra pontosan 35 éve jutott be magyar futballcsapat egy nemzetközi kupasorozat döntőjébe.

Harmincöt éve ilyenkor az egész ország Vidi-lázban égett. A fehérvári csapat a Dukla Praha, a Paris Saint-Germain, a Partizan Beograd és a Manchester United testén keresztül bejutott az UEFA Kupa elődöntőjébe, ahol a Zseljeznicsarral találkozott. Az első meccsen 3-1-re nyert a Videoton, vagyis előnyben várta az 1985. április 24-i visszavágót. Disztl Péter, a Vidi legendás, 37-szeres válogatott kapusa a nak elmondta, kicsit megbénította őket a tudat, hogy bejuthatnak a döntőbe.

Disztl Péter munkában a Zseljeznicsar ellen
Fotó: MTI

„Ez volt a második jugoszláviai fellépésünk abban a sorozatban – mondta Disztl. – Tudtuk, hogy Belgrád után Szarajevóban is félelmetes hangulat lesz. Ráadásul kicsit megbénított minket az esélye annak, hogy döntőbe juthatunk, és a Real Madriddal játszhatunk. Sokkal többet hibáztunk.”

A Zseljeznicsar kihasználta a fehérvári hibákat, a 73. percben, Curic góljával már 2-0-ra vezetett, és továbbjutásra állt.

„Jobbról jött egy beadás, és én már azt néztem, hogy kit tudok indítani, ha elkapom. Sajnos a karomról kipattant a labda, visszafejelték a kapu elé, ahol Curic lesen állt, hiszen én a 11-es pontnál voltam, ő pedig az ötösről lőtt a hálóba. A meccs végéig többször elmondtam a német bírónak, hogy biztosan les volt, de azzal már semmire sem mentem.”

Disztl Péter március 30-án ünnepelte a 60. születésnapját Fotó: vidi.hu

A Vidinek 13 perce maradt arra, hogy gólt szerezzen. A hajrában már a hátvédek is támadtak, és végül a 88. percben ők hozták össze a továbbjutást jelentő találatot, Disztl László átadását Csuhay József lőtte a hálóba.

„A jugók elkezdték ünnepelni magukat, 2-0-nál biztosra vették a továbbjutást. Az utolsó 15 percben már jobban támadtunk, gólt kellett szereznünk a továbbjutásunkhoz, és két perccel a vége előtt az öcsém gólpasszt adott Csuhay Józsinak. Ekkor olyan felszabadultságot éreztem, hogy végig futottam a pályán, és a nyakába ugrottam. Addig kicsit őrlődtem a Zseljo második gólja miatt, hibáztattam magam, a gólunknál viszont úgy éreztem, a csapat segített nekem, kihúzott a bajból. Ez volt a pályafutásom egyetlen olyan gólja, amikor kirohantam. Sem előtte, sem utána nem tettem ilyet, mindig csak intettem a góllövőnek. Habár 2-1-re kikaptunk, de 4-3-as összesítéssel döntőbe jutottunk.”

A Videoton a Real Madrid elleni visszavágó előtt MTI Fotó: Németh Ferenc

A Zseljeznicsar elleni siker után a Videoton a Real Madriddal találkozott a döntőben. Székesfehérváron 3-0-ra kikapott a Vidi, viszont a visszavágón 1-0-ra nyert a Bernabeu Stadionban, így a második helyen zárta az UEFA kupa sorozatot.

„Az éremátadásnál díszkört futottunk, és 100 ezer ember kiabálta, hogy Videoton. Szerintem a Bernabeu Stadion történetében soha nem éltettek ennyire ellenfelet, elismerték a teljesítményünket. A madridi döntő pályafutásom egyik legnagyobb mérkőzése volt. Mindig emlegetik, hogy megfogtam Valdano 11-esét. Erre rendre azt felelem, azon a meccsen az volt a legkisebb és a legszerencsésebb védésem.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?