TÜZELŐÁLLÁS

Példátlan kudarcsorozat, megtörné az olasz átkot az Inter

Az olasz futball példátlanul sikertelen időszakát igyekszik lezárni az Internazionale. Ha a milánói alakulat péntek este legyőzi a Sevillát az Európa-liga kölni döntőjében, akkor tíz év után ünnepelhetne újra nemzetközi kupagyőzelmet Olaszország.
  • Szerző: Ripost

Sosem látott kudarcszériát görget a nemzetközi színtéren az olasz labdarúgás, amely 2010-ben ünnepelt legutóbb kupagyőzelmet. Az Internazionale tíz évvel ezelőtti Bajnokok Ligája diadala óta két vesztes finálét tud felmutatni Olaszország, ami a korábbi eredmények tükrében vállalhatatlan eredmény. Tudniillik 1955-től 2010-ig nem volt olyan tíz éves időszaka a nemzetközi kupáknak, hogy ne nyert volna legalább egy trófeát Olaszország. Különösen a kilencvenes években domináltak, 1990-től 1999-ig hétszer nyert olasz csapat az UEFA Kupában, most pedig ott tartanak, hogy a döntőbejutásnak is örülnek.

Fotó: Facebook

A 21. században mindössze ötször döntőztek olasz csapatok, valamennyien a Bajnokok Ligájában. A Milan kétszer, a Juventus egyszer győzött – utóbbi csapat még két vesztes finálét hozott össze.

Az Európa-ligában még siralmasabb a kép, a Parma 1999-es kupasikere óta nem csak a győzelmek maradtak el, döntőt sem játszott olasz csapat! Ez azt jelenti, hogy az Inter révén 21 év után jutott be újra olasz gárda a másodikszámú kupasorozat fináléjába.

Persze nem lesz könnyű dolga a milánói kék-feketéknek, hiszen az EL-specialista Sevillával játszanak. A spanyol csapat 2006 óta ötször hódította el az Európa-liga trófeáját, 2014-től zsinórban háromszor nyert, ami példa nélküli triplázás a kupa történetében. Ráadásul a sevillai gárda nagy formában várja a döntőt, az utóbbi 20 tétmeccsén nem kapott ki, legutóbb február 9-én a Celta Vigo ellen szenvedett vereséget. A spanyol bajnokságot a nagy hármas, a Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid trió mögött a negyedik helyen zárta.

Igazából az Interre sem lehet panasz, hiszen 11 meccses veretlenségi szériát görget, második lett Olaszországban, és az utóbbi hét fellépésén csak egy gólt kapott. Mindez parádés döntőt ígér ma estére.

Európa-liga, döntő, péntek, 21.00

Sevilla-Internazionale, TV: Sport1

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?