TÜZELŐÁLLÁS

Olimpiai életjáradék, Benedek Tibor halála nagy módosítást okozhat

Módosítanák a sportról szóló törvényt három fideszes képviselő javaslatára.
  • Szerző: Ripost

Vélhetően Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó halálával áll összefüggésben az a sportról szóló törvény módosítási javaslat, amely az olimpiai érmesek életjáradékát érintheti – írja az mfor.hu.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Epres Panni és Benedek Tibor Fotó: MTI

Három fideszes képviselő, Bánki Erik, a párt frakcióvezető-helyettese, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és az EMMI sportért felelős államtitkára, Szabó Tünde javaslata szerint az özvegyek kedvezőbb feltételekkel juthatnának az olimpiai érem utáni járadékhoz.

Jelenleg a halál bekövetkeztéig számítva 10 évnyi közös háztartásban élés az egyik feltétele annak, hogy az özvegy a járadék fele összegére legyen jogosult élete végéig. Ezt az időt a javaslat 5 évre csökkentené. Egy másik módosítás pedig a teljes járadékot elérhetővé tenné az özvegy számára, amennyiben az elhunyt kiskorú gyermeket hagyott maga után. Ebben az esetben a nagykorúvá válásig járna a teljes összeg.

Benedek Tibor és özvegye, Epres Panni esetében a második módosítás a lényegesebb, mert a házaspárnak két kiskorú gyermeke van, a javaslattevők vélhetően erre tekintettel is fogalmazták meg módosításukat.

A sportról szóló törvény szerint az 53. életévüket betöltött olimpiai aranyérmesek járadékának összege megfelel a KSH által számolt országos szintű bruttó nominális átlagkeresetnek. A KSH adatai szerint a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkereset 367 800 forint tavaly. A sporttörvény azt is kimondja, minden helyezés után jár a járadék az olimpiai bajnokoknak, így azok, akik háromszor szereztek aranyérmet, az alapösszeg háromszorosát kapják.

És ezeket olvastad már?