OLDALVONAL

Újabb botrány, Japán is megvette a foci vb-t!

Tovább dagad a FIFA-botrány, úgy tûnik, a 2002-es világbajnokságot kenőpénzzel szerezte meg Japán és Dél-Korea.
  • Szerző: Ripost

Japánt is megvádolták, hogy pusztán a korrupciónak köszönhetően szerezte meg a világbajnokság rendezési jogát 2002-ben. Az ázsiai ország Dél-Koreával közösen rendezte a vb-t, a legújabb hírek szerint 1.5 millió dollárt fizettek a dél-amerikai tisztviselők szavazatáért – írta a The Guardian.

Egy FIFA-tisztviselő, aki 15 éven át dolgozott a nemzetközi szövetségnél, arról számolt be, hogy az 1998-as vb óta egyetlen helyszínről sem döntöttek tisztán. Azóta valamennyi győztes kenőpénzzel szerezte meg a rendezés jogát.

Japán és Dél-Korea 1996-ban nyert, és az akkori japán elnök, Ken Naganuma 2000-ban utalta el a „hálapénzt” a dél-amerikaiaknak. A közelmúltban Oroszországot és Kuvaitot is hasonló vád érte.

Junji Ogura, egy szintén korábbi japán vezető tagadta a vádakat, azt mondta, 1.5 millió dollár nem állt rendelkezésükre azt követően, hogy elnyerték a rendezés jogát. A pénzt állítólag a dél-amerikai szövetség akkori elnöke, Nicolás Leoz kapta meg.

Leozt a májusi FIFA-kongresszus előtt letartóztatták. Õt és másik nyolc FIFA-tisztviselőt három évtizede tartó csalássorozattal, korrupcióval és pénzmosással vádolják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?