OLDALVONAL

Tovább arat a hirtelen szívhalál a sportolók között

Két héten belül három fiatal sportoló vesztette életét Belgiumban szívproblémák miatt. A FIFA vezető orvosa szerint a tragédiák háromnegyede elkerülhető lenne. Mégis egyre több az ilyen halál.
  • Szerző: Ripost

A 24 éves Grégory Mertens (az élvonalbeli Lokeren védője) és a néhány hónappal fiatalabb Tim Nicot (a negyedosztályú Beerschot-Wilrijk bekkje) a futballpályán kapott végzetes szívrohamot. Mindketten újraélesztés és életmentő műtét, majd háromnapos mesterséges kóma után hunytak el.

A harmadik tragédia szerdán következett be. A Spirou Charleroi 20 éves, dán válogatott kosárlabdázóját, Rasmus Larsent az otthonában találták holtan. Miután az NBA-draftra készülő, 211 centiméteres tehetség nem jelent meg a meccsre utazó csapat találkozóján, a klub érte küldött alkalmazottja találta meg a holttestét.

Álmában vitte el a szíve

Az első diagnózis szerint Larsent is a szíve vitte el, de álmában érte a halál. Az ügyészség elrendelte a boncolást, kiderítendő az okot.

Az ostendei rájátszás-elődöntőt elhalasztották, klubelnöke, Giovanni Bozzi szerint most már úgysem érdekli őket eredeti céljuk, a bajnoki cím.

A borzalmas hírek hallatán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezető orvosa, Michel D’Hooghe újra megkondította a hirtelen szívhalál sokasodása miatt évtizedek óta meg-megszólaló vészharangot.

Defibrillátort minden pályára!

A FIFA Végrehajtó Bizottságának belga tagja az Insideworldfootballnak nyilatkozva nagyobb éberségre szólította föl a sportszervezeteket. No és arra, hogy mindenütt szerezzenek be defibrillátorokat. Egyesek az életmentő készülék borsos árát kifogásolják, de a FIFA-illetékes erre így reagált:

Ez elfogadhatatlan érvelés. Mennyit ér egy emberélet? A defibrillátor sokkal kevesebbe kerül, mint a játékos-adásvételek.

A szakember szerint megfelelő intézkedésekkel a hasonló halálesetek javarészt megelőzhetőek lennének. Úgy véli, a prevencióért sokkal többet kell tenni. Intenzívebb vizsgálatokkal, elővigyázatossággal ezeknek a tragédiáknak a 75 százalékát meg lehetne előzni.

D’Hooghe többek között szükségesnek tartaná, hogy minden csapatnál legalább egy játékost képezzenek ki, aki vészhelyzet esetén szívmasszázst tud végezni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?