OLDALVONAL

Súlyos beteg a magyar sztársportoló

Egy reggeli kávé után derült ki, hogy súlyos gond van a sportoló szívével. Csak a mûtét mentheti meg.
  • Szerző: J.K.

Sikert sikerre halmoz gördeszkás trükkjeivel és látványos képeivel Fekti Gergely, de most úgy néz ki egy időre búcsút kell intenie kedvenc hobbijának. A fiatal tehetségnél ugyanis szívnagyobbodást állapítottak meg az orvosok.

Minden egy kávé után kezdődött. Furcsa érzés volt, mintha szét akarna robbanni a testem

– idézte fel a rosszullét perceit Gergő. Belső remegés jött rá és forogni kezdett vele a világ.

– Beültem egy kád vízbe, remélve, hogy jobban leszek tőle, de elvesztettem az eszméletemet. Szerencsére nem voltam egyedül, így azonnal tudtak rajtam segíteni – mondta a fiatal sportoló, akiről végül a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben derült ki: komolyabb a baj, mint hitte.

Megijedtem, amikor megtudtam, hogy a szívemmel van valami baj. Reméltem, hogy egy kis pihenéssel orvosolható a probléma, ám sajnos nem így lett – mondta a %%-nak Gergő.

A szívnagyobbodás leggyakoribb oka, hogy a nem megfelelően beállított magasvérnyomás-betegség miatt megvastagszik a szív bal kamrájának fala. Ez a vastagodás az aktív sportolóknál – amilyen Gergő is – természetes, ezt "sportszívnek" nevezzük. Ilyenkor az élettani igénybevételhez alkalmazkodik a szív: több vért szállít.

– A vizsgálatok alapján az elváltozás nálam nem természetes mértékű, sőt már gyógyszeresen sem gyógyítható, műteni kell. Ennek időpontját a napokban fogom megtudni – árulta el Gergő, aki fél ugyan, de mindent megtesz azért, hogy hamar meggyógyuljon. Életmódot váltott, semmi olyat nem eszik, ami káros lehet a szervezetének. Ahogyan ő fogalmaz: amint túl lesz ezen az időszakon, azonnal deszkára pattan.

Igaz, ehhez előbb vissza kell majd szerelnem a kerekeit, mert a párom első dolga az volt, hogy levette azokat a gördeszkáról

– nevetett a fiatal sportoló.

Már hat évesen deszkázott Gergő tehetségéről az árulkodik a legjobban, hogy az Amerikai Egyesült Államok legismertebb díjátadó cége, a Soul ID két képét 2015-ben, egy képét pedig 2016-ban az év 100 legjobb extrém sportban készült képei közé választotta. Öt hónapon keresztül listavezető volt Bokodon készült képével. A riders extrém sportokkal foglalkozó cégtől még a legextrémebb gördeszkás címet is elnyerte.

És ezeket olvastad már?