OLDALVONAL

Õrült ötlettel kedvez a magyaroknak az új focivezér

A FIFA elnöke belecsapott a lecsóba az új vb-terveivel. A kicsik ünneplik, a nagyok támadják.
  • Szerző: vav

Mamut-világbajnokságot rendezne 2026-tól a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. A FIFA új elnöke, Gianni Infantino 48-ra bővítené a résztvevő csapatok számát. A kiszivárgott terv szerint 16, egyenként 3-as csoportban zajlanak majd a küzdelmek a továbbjutásért az egyenes kieséses szakaszba. Az AFP hírügynökség szerint a sportvezető a FIFA januári tanácskozásán áll elő a reformötletével.

Ez a lebonyolítás kedvezne a hozzánk hasonlóan kis országoknak. A „nagy” focinemzetek bezzeg máris áskálódnak az őrültnek nevezett ötlet ellen. Tartanak a színvonal esésétől, a felhígult mezőnytől, az unalmas csoportküzdelmektől, a sztárjaikat fölöslegesen megterhelő meccsek sokaságától.

Mint ahogy attól is berzenkednek, hogy így a rendezőnek 48 válogatott számára kell majd megfelelő táborhelyet (szállást, edzőpályát) biztosítani. Ez utóbbira megoldást jelenthet, ha a vb-t három országban bonyolítanák le.

Infantino derűlátóan nyilatkozott, miután Szingapúrban ázsiai, európai és óceániai szövetségi képviselőkkel találkozott.

"Mindenki támogatja a bővítést, mindenki, aki itt volt, kivétel nélkül. A többség a 48 csapatos, 16 csoportos lebonyolítást favorizálja"

- mondta a FIFA-elnök.

A németek ellenben a legnagyobb kritikusok közé tartoznak. A Bild szerint egy korábbi, nem kevésbé hajmeresztő ötletet már lesöpörtek az asztalról. Eszerint a 48 csapatból 16 kiemelt lenne, a többi egy-egy selejtező meccsel döntene a továbbjutásról a legjobb 32 közé. Ezt azonban állítólag megcsáklyázták a kis országok, amelyek Sepp Blatter utódává tették Infantinót. Az elnökválasztáson Csányi Sándor, az MLSZ első embere is őmellette tette le a voksát.

És ezeket olvastad már?