OLDALVONAL

Platiniék nem ússzák meg csak az eltiltással?

A focitól 8 évre eltiltott futballvezérek tiltakoznak és fellebbeznek. Ha nem mentenék az irhájukat, az beismerő vallomással érne föl. Márpedig a feketeleves a bírósági per lehet számukra.
  • Szerző: vav

Joseph Blatter után Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vezetője is etikátlannak, a személye bemocskolásának, színjátéknak nevezte a büntetését. A nemzetközi szövetség független etikai bizottsága - pénzbírság kiszabása mellett - mindkettejüket 8 évre eltiltotta a futballal kapcsolatos tevékenységektől.

Október elején már 90 napra felfüggesztették őket a tisztségükben, azóta az irodáikból is ki kellett költözniük.

Nem lep meg ez az eljárás, a sorsom már a pénteki meghallgatás előtt megpecsételődött. El akarnak távolítani a labdarúgás világából

- mondta most a hajdani világklasszis.

Azt rótták föl az UEFA felfüggesztett elnökének, hogy Blatter jogcím és írásos szerződés nélkül 2 millió svájci frankot (mai árfolyamon mintegy 580 millió forintot) adott neki 2011-ben. Védekezésük szerint szóbeli megállapodás alapján, a francia 1999 és 2002 között a FIFA-nál végzett munkájáért járt a pénz. Igen ám, de évi 300 ezret akkor is kapott szerződés szerint.

Nem lehet ott a hazai Eb-n sem

Platini – aki tehát szégyenszemre lemarad a jövő nyári, hazájában rendezett Eb meccseiről is – jelezte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul jogorvoslatért. „Amikor annak eljön az ideje”, polgári bíróságon is keresetet nyújt be, hogy az igazát és feddhetetlenségét bizonyítsa.

Merthogy nem árt hangsúlyozni: mindez „csak” a FIFA büntetése. A szervezet szponzorai és a közvélemény nyomására mintegy megelőlegezik a focivezérek bűnösségét, még a hosszú évekig húzódó jogi procedúrák ítélethirdetése előtt.

Csakhogy ennél sokkal nagyobb bajba is kerülhet Blatter és/vagy Platini. Együtt a már lebukott korrupt – elsősorban közép- és dél-amerikai – futballvezetőkkel, akik közül a tengerentúli nyomozó szervek, az FBI és a svájci rendőrség együttműködésében többeket már nyakon csíptek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?