OLDALVONAL

Nikolics nagy elődök nyomában: ez köti össze Husztit, Gerát és Szalait

A Vidi gólzsákja visszatérhet a válogatottba, de a tapasztalatok szerint az ilyesmi elsülhet így is, úgy is. Összegyűjtöttük a közelmúlt példáit.
  • Szerző: vav

Vészes gólínségben szenved labdarúgó-válogatottunk (8 selejtezőn 8 magyar találatot ünnepelhettünk), így az Európa-bajnoki pótselejtező előtt Marco Rossi újra számolna a három országban öt gólkirályi címet szerző Nikolics Nemanjával. Ha a csatár visszatér, olyanok példáját követi, mint Huszti Szabolcs, Gera Zoltán és Szalai Ádám.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Niko a válogatottban 27 meccsen csak 5 gólt szerzett, de...
Fotó: MTI

Nikolics 2018 májusában, amerikai légiósként a távolságra és a családjára hivatkozva, de leginkább a sok mellőzés (addigi 27 meccséből 18-szor csak csere volt, háromszor pedig már a szünetben lecserélték) miatt mondta le a válogatottságát. Most újra Vidi-játékosként a csakfoci.hu-nak elárulta: tisztázott mindent a szerkezetváltoztatásra készülő szövetségi kapitányunkkal, és csak a formáján múlik a visszatérése. Ez a tapasztalatok alapján elsülhet jól is, rosszul is.

A összegyűjtötte az utóbbi években a válogatottságot lemondó, majd újra vállaló sztárjainkat.

Huszti Szabolcs (2007, 2010-től máig)

Az akkor a Hannovernél légióskodó középpályás 2007 májusában mondta le először a válogatottságot. A Görögország elleni Eb-selejtező előtt lelécelt a tatai edzőtáborból, miután Várhidi Péter szövetségi kapitány csak a kispadra ültette volna.

Huszti nem csak sérülés miatt került (volna) a kispadra
Fotó: MTI

Az MLSZ az év végéig eltiltotta, ezután 2008 februárjában visszatért. Az addigi 28 válogatott meccsét 2010-ig megfejelte még 23-mal, de Egervári Sándor idején végleg lemondta a folytatást. Akkor a Videoton – a jelenlegi klubja – játékosainak előnyben részesítését, a „nem azonos mércét” nehezményezte.

Gera Zoltán (2009-2010)

Az akkori Fulham-játékosnak 2009 októberében a válogatott csapatkapitányaként lett elege Erwin Koemanból.

Csalóka a kép: Gera (balra) nem jött ki Koemannal
Fotó: MTI

A dánok elleni vb-selejtezőre még a kispadra sem nevezte őt a holland szakvezető, mire Gera Zoltán hazautazott Koppenhágából. Csak a Koeman helyére kinevezett Egervári Sándornál volt hajlandó visszatérni a nemzeti csapathoz, 2010 júliusában. Újra ő lett a csapatkapitány – Huszti ezt is kifogásolta –, és az addigi 63 után 2017-ig még 34-szer játszott a válogatottban, többek között a franciaországi Eb-n is, Portugália ellen a torna legszebb gólját szerezve.

Szalai Ádám (2014)

A Hoffenheim csatáraként 2014 szeptemberében borította ki a bilit: Pintér Attila kapitánysága alatt nem kívánt a válogatott rendelkezésére állni. A szakember már az addigi felkészülési meccseken is mellőzte Szalai Ádámot, sőt pár hónappal korábban élesen bírálta, miután a csatár az Egervári-csapat 8-1-es hollandiai veresége után nyers őszinteséggel nyilatkozott labdarúgásunk bajairól.

Pintér leváltása óta Szalai újra a válogatott vezére
Fotó: MTI

Az észak-írek elleni Eb-selejtező után Dárdai Pál váltotta Pintért, így Szalai visszatért. Azóta 41 meccsen 14 gólt szerzett, többek között a 2016-os Eb-n az osztrákok elleni győztes nyitányon is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?