OLDALVONAL

Meglepő dolgot árult el lányáról Hosszú Katinka édesapja

Az egykori profi kosárlabdázó felfedte a családi titkot!
  • Szerző: Doris

Nincs olyan ember, aki ne hallott volna a híres bajai halászléről, az általában pontyból készült étel ugyanis a Hungarikumok közé is bekerült, így kulturális örökségének megőrzése kiemelten fontos.

Jól tudja ezt Hosszú Katinka édesapja, Hosszú István is, aki két bogrács gőzölgő halászlével várta az újságírókat Baján, az egyéves születésnapját ünneplő Hotel Elizabeth-ben. Az egykori kosárlabdázó elárulta, hogy neki a vérében van a bajai halászlé készítése, hiszen édesapja halász volt.

Bár a bajai származású Katinka is odavan a gyufatésztával tálalt halléért, ő inkább apjára bízza annak elkészítését, még nem tanulta meg a hamisítatlan bajai receptet.

"Ha Katinka bármikor meglátogat minket Baján, a halászlé biztos a terítéken lesz, hiszen a családban mindenkinek ez a kedvenc étele. Csak öt összetevő szükséges hozzá: víz, hagyma, pirospaprika, só, na és persze a hal, aminek a fejét és a farkát is belefőzzük az ételbe. Általában pontyból készítjük, de lehet vegyesen is, csukával"

- mesélte a %%-nak Hosszú István, miközben egy utolsót kevert a bográcsban gőzölgő halleven, aminek egyik különlegessége, hogy úgynevezett gyufatésztával fogyasztják, amit utólag adnak hozzá.

A halászlé elkészítése - a szegedivel ellentétben - mindössze bő félórát vesz igénybe, persze a halakat jóval előtte meg kell már pucolni.

 

És ezeket olvastad már?