OLDALVONAL

Meglepő, de nagy tétje van a lettek elleni ma esti vb-selejtezőnek

Javítási lehetőség az andorrai lebőgés után, de akár bele is bukhat Bernd Storck, a fociválogatott kapitánya. Nem csak a szurkolók bizalma a tét.
  • Szerző: vav

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este (20.45, Groupama Aréna, tv: M4 Sport) világbajnoki selejtezőn, de látszólag már valós tét nélküli meccsen fogadja a csoportban utolsó helyezett Lettországot. De csak látszólag! Ha az andorrai égés után a lettek ellen is csődöt mondanak Dzsudzsák Balázsék, annak komoly következményei lehetnek.

Bernd Storck szövetségi kapitány (és egyben az MLSZ sportigazgatója) júniusban megúszta a felelősségre vonást. A szövetség elnöke, Csányi Sándor adott neki egy "második esélyt", noha az Andorra elleni lebőgés nem volt minden előzmény nélküli.

Válogatottunk az idei meccsein még gólt sem szerzett, a játéka nem is emlékeztet az egy évvel korábbira, és Storck válogatási elvei is számos támadásra adtak okot.

A vasárnapi, Portugália elleni csoportmérkőzés más tészta - még hazai pályán is bravúr lenne az Eb-n látott döntetlen (3-3) megismétlése -, de Lettország ellen mindenki biztos győzelemmel számol. Csakhogy Andorra után felvetődik a kérdés: milyen személyi következményekkel járna ne adj'isten egy újabb leszereplés? Akár a csapat összetételét illetően, akár a szövetségi kapitány posztján.

"Igyekeztünk feldolgozni és végleg magunk mögött hagyni az előző két meccset, az oroszok és az andorraiak elleni összecsapásokat. A csapatszintű és négyszemközti beszélgetések során lezártuk a múltat, és innentől kezdve csak a jövő feladataira koncentrálunk"

- mondta sajtótájékoztatóján Bernd Storck, aki tehát - érthetően... - nem a múlttal akar foglalkozni.

A német szakember kiemelte, hogy a kudarcok idején különböző okokból "mindössze heten voltak a csapatban az Eb-keretből, most pedig csak heten hiányoznak a tavaly nyári együttesből". Remélhetőleg ez a játékos és az eredményen is érződik majd! Ha nem, egy újabb kudarc esetén megint felerősödhetnek a Storck távozását követelő hangok.

"Csütörtökön a labdabirtoklásra törekszünk, és megpróbáljuk kiszolgálni nagyszerű szurkolóinkat, akiknek szeretnénk meghálálni, hogy a történtek ellenére kitartanak mellettünk, és újra megnyerni őket magunk mellé"

- tette hozzá a szövetségi kapitány.

Storck vezetésével válogatottunk a várakozáson felüli Eb-szereplés után egyelőre képtelen újra magára találni. Tavaly ősszel már a vb-selejtezők feröeri nyitánya (0-0) rosszul sikerült. Aztán a Svájc elleni drámai hazai vereség (2-3) után Lettországban (Rigában 2-0 ide) és idehaza Andorra ellen (4-0) sikerült ugyan javítani. A svédek elleni hazai 0-2-es felkészülési találkozó azonban már megmutatta: a kipróbált fiatalok még nem állják meg a helyüket nemzetközi szinten.

Idén aztán Portugáliában sima 3-0 az Európa-bajnokoknak, majd az oroszok elleni hazai barátságos 0-3 után jött a magyar foci történetének egyik (?) legfájóbb veresége (0-1) Andorrában. Ezzel a vb-szereplés lehetősége gyakorlatilag már elszállt.

 

 

A selejtezőcsoport állása 6 forduló után:

1. Svájc 18 pont

2. Portugália 15

3. Magyarország 7

4. Feröer 5

5. Andorra 4

6. Lettország 3

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?