OLDALVONAL

Magasról tesznek az oroszok a FIFA-ra

Putyinék csak azért is várják a világbajnokságukra az eltiltott focivezéreket. Mihez kezd a meghívással Blatter és Platini?
  • Szerző: vav

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyolc évre eltiltotta minden „nemzeti és nemzetközi futballaktivitástól” Joseph Blattert és Michel Platinit. A 2018-as világbajnokságot rendező Oroszország mégis szembe megy a verdikttel.

Vitalij Mutko sportminiszter orosz újságíróknak elmondta:

Meghívjuk őket, és ebben semmiféle problémát nem látok.

Az eltiltásuk alapvetően arra vonatkozik, hogy nem vállalhatnak funkciót a labdarúgásban. De hogyan lehetne kizárni egy Platinihoz hasonló kimagasló futballegyéniséget a sportágból?”

A FIFA és az európai szövetség, az UEFA felfüggesztett elnökei a szabályok szerint csak magánszemélyként, belépőjegyet vásárolva vehetnek részt a meccseken. A szövetségek rendezvényeire és épületeibe, még a FIFA múzeumába sem mehetnek be, mint ahogy a stadionok VIP-páholyaiban sem foglalhatnak helyet.

Blattert és Platinit a FIFA független etikai bizottsága decemberben azért tiltotta el nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet elmondása szerint tanácsadóként kapott Platini az 1999 és 2002 közötti munkájáért.

Az etikai bizottság a büntetés indoklásában "összeférhetetlenséget" és "hűtlen kezelést" említett, s jelezte: a 2011-es kifizetésnek "semmilyen jogalapja nem volt". Platini fellebbezéséről jövő hétfőn, Blatteréről – aki ellen új bizonyítékok is előkerültek – másnap tárgyalnak.

És ezeket olvastad már?