OLDALVONAL

Különleges őrület: miért hordanak melltartót a leghíresebb focisták?

Okkal viselik a furcsa ruhadarabot a legnagyobb csillagok. Más sportágakban is használják.
  • Szerző: HBK

A MOL Vidi FC keddi bravúrja után (a fehérváriak kiütötték a labdarúgó Bajnokok Ligájából az esélyesebb Malmőt) Juhász Roland sportmelltartóban nyilatkozott az M4 Sportnak. A női tophoz hasonlító ruhadarabot nem valami furcsa divathóbort miatt viselik a focisták, hanem azért, mert egy nagyon komoly elemző rendszert rögzítenek vele a testükhöz.

A mellényben található jeladó edzés és játék közben is rögzíti, hogy a viselője mennyit és milyen sebességgel futott, mennyit sprintelt, milyen tempóban gyorsult/lassult. De pontos adatokkal szolgál azzal kapcsolatban is, hogy az adott sportoló testét milyen erőhatások érték mozgás közben, illetve a szívműködésről is fontos visszajelzést tud adni.

A melltartós hasonlat egyébként annyira adja magát, hogy a ruhadarabot az angol melltartó, bra után bro-nak hívják. A jeladót egy GPsports nevű cég fejlesztette ki, annak céljából, hogy speciális tréningprogramot tudjanak kidolgozni minden egyes futballistának. A szerkezetben giroszkóp is van, azzal mérik a felsőtest hajlásait, forgásait.

„A 67 grammos eszközt a két lapocka közé helyezzük, majd a szerkezet 10-100 Hz közötti mintavételi frekvenciával rögzíti az adatokat. A szakmai stáb tudja, hogy az egyes posztokon milyen terhelés várható a mért szempontokban, és ennek függvényében meg tudjuk határozni, hogy az adott meccs tükrében milyen edzésmunkára van szüksége az adott játékosnak”mesélt az mlsz.hu-nak a  GPS alapú technológia előnyeiről Schuth Gábor erőnléti edző, aki a magyar utánpótlás-válogatottaknál végzett munkája mellett a felnőtt csapattal megjárta a franciaországi Eb-t is két évvel ezelőtt.

A játékosok teljesítményét a pontos adatok alapján az edzők gyorsan ki tudják értékelni, így hozhatnak taktikai döntéseket. Nem véletlen, hogy az amerikai futballban és a kosárlabdában is használják ezt a rendszert.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?