OLDALVONAL

Kenőpénzzel nyertek, a foci vb-t el kell venni tőlük

Úgy fest, Oroszország és Katar kenőpénzzel szerzett szavazatokat, elvehetik tőlük a foci-vb rendezési jogát.
  • Szerző: Ripost

Immár egyértelműnek tűnik, hogy Oroszország és Katar nem tiszta körülmények között lett vb-házigazda. A svájci főügyész, Michael Lauber szerdán bejelentette, hogy 53 esetben bukkantak pénzmosás, illetve kenőpénz gyanúját felvető átutalásokra a 2018-as és 2022-es futball vb-vel kapcsolatos nyomozás során.

A hivatal felhasználta azt a 430 oldalas anyagot, melyet Michael Garcia készített a FIFA etikai eljárása során. Garcia később lemondott tisztségéről, mert munkáját nem hozta nyilvánosságra a szervezet. Miután rengeteg anyagról van szó, a vizsgálat hónapokig eltarthat.

Lauber elárulta, eddig tíz személyt hallgattak ki, és hamarosan a FIFA elnökét, Sepp Blattert, valamint a főtitkárt, Jérome Valckét is beidézikírta a BBC.

Domenico Scala, a FIFA felülvizsgáló bizottságának elnöke szerint, Oroszország és Katar elveszítheti a rendezés jogát, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzzel szereztek szavazatokat a 2010-es választásnál.

A főügyészi hivatal emberei május 27-én tartottak házkutatást a FIFA zürichi központjában. A nyomozás a két világbajnokság odaítélésének körülményeire irányul, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával, ugyanakkor nem konkrét személyekről szól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?