OLDALVONAL

Karácsonyi fociláz, erre izgul Európa

Ünnepek ide vagy oda, kontinensünk nem véletlenül a futballrangadók otthona. Hétvégén rendezik a legnagyobb derbit.
  • Szerző: KL

Szombaton világszerte futballrajongók millió követik majd a Real Madrid és a Barcelona összecsapását. Kétségkívül ez a világ legnépszerűbb rangadója. Európában a két spanyol gigász mérkőzése mellett is számos nagy derbit tartanak számon.

1. El Clásico

Az El Clásico névre keresztelt derbi idén a bajnoki címről is dönthet, hiszen a Barcelona győzelme esetén 14 pontos előnyre tesz szert a madridiak előtt. Cristiano Ronaldo és Lionel Messi külön párbajának is beillik a találkozó. A portugál sztár idén elvitte az Aranylabdát Messi elöl.

2002-ben arra is volt példa, hogy a Barcától a madridiakhoz igazoló Figót üvegekkel és disznófejjel (!) dobálják meg egy szögletnél.

 

2. Old Firm

Európa egyik legrégebbi derbije skót Celtic és Rangers ütközete. A glasgow-i meccs vallási okokból is komoly ellentéteket hordoz.

A Celtic katolikus gyökerű, még a Rangers protestáns kötődésű. A Rangers 2012-es alsóbb osztályba száműzetése miatt pár évig nem volt bajnoki rangadó, de 2016 óta újra játszhatnak egymás ellen.

3. Derbi della Capitale

Volt már halálos áldozata a stadionban a Roma-Lazio olasz rangadónak. A fővárosi szurkolók között híresen nagy az ellentét, a pályán kívüli erőszak jellemző a párharcra. 1979-ben életét vesztette egy hazai szurkoló miután pirotechnikai eszközzel szemen találták.

4. Kitalar Arasi Derbi

Törökországban a Fenerbahce és a Galatasaray rangadója a slágermeccs. A két isztambuli csapat fanatikusai között hatalmas a feszültség. Hangulatában talán ez a legfélelmetesebb európai mérkőzés.

Felejtsd el Glasgow-t, felejtsd el Barcelonát! Ez a világ legnagyobb derbije

- mondta el egy szurkoló, aki 1400 kilométert utazott a meccsért.

5. North West derby

Anglia két legpatinásabb klubja a Liverpool és a Manchester United. A Pool 18, az MU 20 angol bajnoki címmel rendelkezik. Egy 2006-os FA-kupa meccsen az egyik Liverpool-szurkoló ürüléket öntött az alatta helyet foglaló manchesteri fanatikusokra.

 

És ezeket olvastad már?