OLDALVONAL

Honvéd-taktikával menetel Rossi válogatottja – 2017-ben már aranyat ért

Nem csak az NB I-ben vált be fényesen, a nemzeti tizenegynél is meghozta a sikereket.
  • Szerző: vav

Minden idők legsűrűbb őszi menetelése második harmadán jutott túl a magyar labdarúgó-válogatott a Moszkvában kiharcolt 0-0-val. A hat Nemzetek Ligája-csoportmeccs mellett két Európa-bajnoki pótselejtezőnk csúszott át tavaszról a koronavírus-járvány miatt. A Rossi-féle Honvédnál már tökélyre fejlesztett új taktikai hadrendben eddig öt meccsből négy bravúr a mérleg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

„Mostantól nincs több szöveg, csak kőkemény munka! Rengeteg meccset és még több játékost néztünk meg. Nem volt könnyű az élet a járvány alatt, de nagyon sokat gondolkodtunk új taktikai dolgokon, amelyeket remélhetőleg látni is fogtok majd hamarosan”

– ígérte Marco Rossi szövetségi kapitány, amikor a tavaszi kényszerszünet után munkához látott. Az eredmény:

Az őszi sorozatmérkőzések

Szeptember 3.: Törökország-Magyarország (Nemzetek Ligája) 0-1

Szeptember 6.: Magyarország-Oroszország (Nemzetek Ligája) 2-3

Október 8.: Bulgária-Magyarország (Eb-pótselejtező) 1-3

Október 11.: Szerbia-Magyarország (Nemzetek Ligája) 0-1

Október 14.: Oroszország-Magyarország (Nemzetek Ligája) 0-0

November 12.: Magyarország-Izland (Eb-pótselejtező) ?

November 15.: Magyarország-Szerbia (Nemzetek Ligája) ?

November 18.: Magyarország-Törökország (Nemzetek Ligája) ?

A fenti eredmények is mutatják: Rossi nem a levegőbe beszélt. A kevés felkészülési idő, a mieink számára szokatlanul nagy terhelés és a pandémia okozta hiányzások ellenére a válogatott eddig várakozáson felül vette a nehéz akadályokat.

A bátor személyi döntések mellett telitalálatnak bizonyult az újragombolt taktika is – ami olasz szövetségi kapitányunk és segítői, sőt több játékosuk számára nem is olyan új. A kapus előtti háromfős (vagy védekezéskor ötös) védősor, a három belső középpályás (támadásban kiegészülve a széleken előretörő „futókkal”), elöl pedig az erős középcsatár és a szabadabban mozgó másik támadó kettőse 2017-ben már szó szerint aranyat ért.

Rossi a csúcsra vezette a Honvédot a Videoton elleni 2017-es bajnoki „döntőben” (Fotó: MTI)

Volt tehát mihez visszanyúlnia Rossinak: a Honvéd csodaszámba menő bajnoki címét is az a hadrend hozta meg, amit szeptember óta a válogatott követ.

A kapitány stábjában akkor is ott volt két jelenlegi segítője, Cosimo Inguscio és Giovanni Costantino.

Fotó: mlsz.hu

Az sem lehet véletlen, hogy egyre több poszton számít az elvárásait álmukból felkeltve is fújó egykori kispesti játékosaira. Oroszországban Botka Endre (ma már FTC), Holender Filip (Partizan Beograd) és a még mindig honvédos Gazdag Dániel is a kezdőcsapat tagja volt, de ha nincs Baráth Botond formahanyatlása és Eppel Márton elhúzódó klubkeresése, vélhetően ők is kerettagok lennének a hajdani Rossi-sikercsapatból.

A válogatottnál a legfeltűnőbb változás a korábbi gyászos idegenbeli mérleg ugrásszerű javulása, és az, hogy vendégként négy erősebb ellenféltől összesen egyetlen gólt kaptunk.

Volt már kétmeccses év is

A két és fél hónapra összesűrített nyolc válogatott meccs nem teljesen példa nélküli, de Verebes József vezérletével 1994 márciusától júniusig nem tétre menő, hanem ugyanennyi barátságos mérkőzést játszott a nemzeti tizenegy. A másik végpont: 1968-ban, a megnyert mexikói olimpia előtt egész évben csak két Eb-selejtezőt játszott a magyar válogatott.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?