OLDALVONAL

Hihetetlen sztorik a magyar futball utolsó világsztárjáról

Születésnapja apropóján felidéztünk néhány remek sztorit Détári Lajos karrierjéből.
  • Szerző: mv

Détári Lajos április 24-én hétfőn ünnepeli 54. születésnapját. Hatvanegy alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, hétszer lépett pályára a világválogatottban, egyszer pedig Európa legjobbjai közé is meghívták.

Elképesztő sztorikat élt meg, 1987-ben például meghívták a világválogatottba. Londonba kellett utaznia, ám pechére elkavarodott a csomagja a reptéren. A magyar futballista ott ült cipő nélkül a Wembley Stadion öltözőjében, amikor Diego Maradona megszánta, és neki adta az egyik stoplis csukáját. Prímán passzolt a lábára, mert egyforma méretük volt.

Détári három évvel korábban mutatkozott be a magyar válogatottban, és arra is örökre emlékezni fog. A Svájc elleni meccs előtt társai, Nyilasi Tiborék arra gondoltak, hogy az edzőtáborban kártyán megkopasztják az újoncot, de elbízták magukat. Détári minden pénzüket elnyerte, és hiába fenyegették őt, nem is adta vissza.

Jó sztori az is, amikor már rutinos válogatott játékosként az öltözőben készülődött, és a szövetségi kapitány kihirdette a kezdőcsapatot: "A kezdők vegyenek fel alá mezt" - szólt az ukáz, mire Détári vissza kérdezett: "És a haladók?"

A lengyelek ellen lőtt híres szabadrúgásgólját mindenki látta, Détári a szögletzászló közeléből csavarta a labdát a hosszú felső sarokba. Arra azonban kevesebben emlékeznek, hogy sípszó előtt elrúgta a rövid sarok irányába labdát, tesztelve a kapust, hogy merre mozdul. A bíró újra rúgatta, és ekkor jött Döme híres csavarja...

Játékosként a Bp. Honvéd, a Frankfurt, az Olimpiakosz, Bologna, Ancona, az FTC, a Genoa, a Neuchatel, a St. Pölten és a BVSC mezét viselte. Edzőként 22 csapatnál dolgozott. Õ szerezte a magyar válogatott mindmáig utolsó világbajnoki gólját, amikor 1986-ban betalált Kanada kapujába.

Isten éltesse az utolsó magyar világsztárt!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?