Létrehozva: 2015.05.19.

Halálba küldik az élsportolókat?

Mi áll a hirtelen szívhalál hátterében? Miért regisztrálnak egyre több esetet a sportvilágban? Dr. Merkely Béla kardiológus professzor szerint tévhit, hogy a sorozatterhelések okozzák a tragédiákat.

Az utóbbi időben egyre gyakoribb a hirtelen szívhalál a sportpályákon. Belgiumban gyors egymásutánban hárman haltak meg, és sajnos Magyarországon is több esetet ismerünk. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatója a Ripostnak elmondta, hogy a sportkardiológia a szívgyógyászaton belül egy nagyon speciális rész. A 2008-as pekingi olimpia óta idehaza szisztematikusan foglalkoznak ezzel.

A sorozatterhelés áll a hirtelen szívhalálok hátterében?

A kardiológus professzor elárulta, itthon is vizsgálták, hogy a nagy terhelések miatt kialakulnak-e hegek a szívizomzatban. Több mint ezer olyan aktív sportolót néztek meg, aki valamilyen olimpiai sportágban érdekelt, és egyszer sem tudták kimutatni a problémát. A gond akkor van, ha valaki lázas, vírusos betegséggel küszködik, de ezt elhallgatja, és mégis tréningezik. Ilyenkor sérülhet a szív.

Sorozatterhelés esetén a maratonfutók, a triatlonisták és az extrémsportolók lehetnek veszélyben. Náluk az egészséges szívet is túl lehet terhelni. A versenysportoknál kimutatható fizikai igénybevétel szinte biztosan nem okoz szívizomkárosodást.

Merkely professzor fogja vezetni a 2017-es budapesti vizes világbajnokság egészségügyi ellátását. Amondó, a nagy rendezvényeknél jó, ha van defibrillátor, de 100 százalékban ez sem biztosítja az életmentést. A kifáradt sportolók esetében ugyanis oxigénhiány lép fel, elsavasodik a vérük.

Szegény Kolonics esetében is ez történt. Nem azért nem tudták őt megmenteni, mert nem voltak elég ügyesek, hanem mert másképp reagált a fáradt szervezete az újraélesztésre. Nagyobb a túlélés esélye, ha nyugalmi állapotban jön létre a hirtelen szívhalál.

Mi okozza a hirtelen szívhalált?

Merkely úgy véli, a sport nem növeli a hirtelen szívhalál kockázatát az egészséges szívű sportolóknál. Sőt, inkább csökkenti. Csak a beteg szívűeknél növeli, hiszen ők nagy fizikai és szellemi megterhelésnek vannak kitéve, és a beteg szív ezt nem úgy bírja, mint a mindennapi tevékenységet.

A leggyakoribb oka a hirtelen szívhalálnak, hogy a sportolók valamilyen veleszületett, szívszerkezeti hibával rendelkeznek. Vannak szerzett, illetve öröklött betegségek, de ezek különböző vizsgálatokkal kimutathatók és esetenként gyógyíthatóak is.

Mi a megoldás?

Merkely rendszeresen értesül a sportvilágban bekövetkezett hirtelen szívhalálokról. Neki is azt mondják, hogy egyre több esetet regisztrálnak, de szerinte valójában akkor van több, ha a sportolóknak nincs meg az ellenőrzött, szervezett és rendszeres kontrollja.

Az a lényeg, hogy a 18 év alatti sportolókat évente kétszer, az idősebbeket félévente kétszer sportorvosnak látnia kell.

A professzor úgy véli, hosszú évtizedes munkával lehet egy ország sportkultúráját olyan mértékben fejleszteni, hogy a véletlen ne szóljon közbe, hanem rendszerben működő elemek vigyázzák a sportolók egészségét. Ezen dolgoznak itthon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Dárdai Pál elárulta a fiai titkát: ennek köszönhet sok mindent a család

OLDALVONAL

Kitálalt az igazgató, ezért esett ki a Fradi Európában

OLDALVONAL

Fradi-legendák a kispadon, van visszaút a zöldekhez?

OLDALVONAL

Óriási meglepetés a magyar szurkolóknak, Szoboszlai Dominik megajándékozza a rajongóit

OLDALVONAL

Sokkoló apasági vizsgálat: vadidegen férfi gyermekeit nevelte a Real Madrid sztárja

OLDALVONAL

Gyilkosok és erőszaktevők közé tették a börtönben a Real Madrid korábbi sztárját

OLDALVONAL

„Gyilkosság lesz” - Életveszélyesen megfenyegették Messi csapattársát