OLDALVONAL

Hajós Alfréd frontlevele a nemzetközi árverés sztárja

Óriási az érdeklődés első újkori olimpiai bajnokunk relikviája iránt.
  • Szerző: Ripost

Amikor 1896-ban a Zea-öböl borzalmasan hideg, 12 fokos tengervízében Hajós Alfréd végigúszta a 100 métert, nem csapott öklével a vízbe. Fogalma sem volt róla, hogy győzött. Csak később tudta meg, hogy 82,2 másodperces eredményével az első magyar olimpiai bajnok lett. Most a Darabanth Aukciósház 30. jubileumi árverésén rengeteg kiemelkedő tétel sorakozik (Horthy és Bethlen István levele, Márai dedikáltja, Pólya Tibor nagyon ritka festménye, a Fordított Madonna elnevezésű 2,6 millióról startoló tévbélyeg ritkaság és több, az Aranycsapattal kapcsolatos relikvia), a legtöbben mégis Hajós Alfréd fotós frontleveléről érdeklődnek.

Csonka Krisztián cégvezető honlapunknak elmondta, a fehér holló ritkaságú kézirat, amely 1917-ben a frontról Hajós feleségének íródott, több szempontból is érdekes. Hajós ugyanis - akit a „Magyar delfin” név illette meg hazaérkezése után (1200 méteren is aranyérmet nyert Görögországban) - több sportban is kiemelkedőt ért el, majd építészi remekművek sorát hozta létre. Így például ő tervezte a róla később elnevezett Hajós Alfréd Sportuszodát.

"Mindemellett csak kevesen tudják, hogy bátorságáért kitüntetett katonaként részt vett az első világháború harcaiban, nem húzta ki magát a hazáért vállalt köztelességek alól. Éppen az ismert emberekhez köthető világháborús relikviák után nőtt meg az érdeklődés, így ez a szép, eddig ismeretlen katonafotóval egybekötött autográf levél előkelő helyre került"

- fogalmazott Csonka Krisztián.

A jubileumi árverés november 24-én záruló Hajós tételét ide kattintva lehet megtekinteni.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?