Létrehozva: 2015.07.19.

Gyilkos játék a foci! Blatter kikészítette barátját a hatalomért

Sepp Blatter soha nem tûrt meg maga körül riválisokat. Mohamed Bin Hammammal éveken keresztül szövetségesnek számítottak, de a svájci õt is félresöpörte az útból. A katarit örökre eltiltották a futballtól. (FIFA-sorozatunk utolsó része)

A The Ugly Game, vagyis A Mocskos Játék című könyv a futball történetének legkorruptabb világbajnoki pályázatáról mesél. Egy leleplező írás azokról a megvesztegethető emberekről, akik a világ legnépszerűbb játékát irányítják.

A %RIPOST% a könyv nyomán az első részben arról a milliárdosról írt, akinek a katariak sikere köszönhető, a második fejezet a szolgalelkű Mohammad bin Hammamról szól, míg a harmadik a mulatozó FIFA-vezérekről rántja le a leplet.

A negyedikben Sepp Blatter magyar tanácsadóját mutattuk be, majd minden idők legdrágább vb-jéről írtunk.

Hatodik rész

Mohamed Bin Hammamot nehéz volt zavarba hozni, de 2011 tavaszán sikerült. A katari sportvezető értetlenül állt, és széttárta a karját, amikor egyetlen mondatot idéztek neki két FIFA tisztviselő levélváltásából:

Bin Hammam tényleg azt hitte, hogy úgy tudja megvenni a FIFA-t, ahogy megvette a vb-t Katarnak?

Miért ne, ha már egyszer sikerült? - válaszolhatnánk, de az előzmények ennél jóval zavarosabb képet festenek a 2011-es FIFA-elnökválasztás előzményeiről.

Mohamed Bin Hammam meg akarta dönteni annak a Sepp Blatternek a hatalmát, akit neki köszönhetően választottak meg 1998-ban.

Blatter nem tartotta a szavát

A dúsgazdag katari üzletember 1998-ban kenőpénzekkel járult hozzá, hogy a FIFA elnöki pozíciójáért folyó küzdelemből ne a svéd Lennart Johansson, hanem az addigi főtitkár, Blatter kerüljön ki győztesen.

Bin Hammam mindent bevetetett. Akkor is Blatterrel maradt, amikor felesége azzal hívta fel, hogy fiuk autóbalesetet szenvedett, és kómában fekszik.

Mindent feltett Blatter győzelmére, mert tudta, később ebből jókora hasznot húzhat. Blatter nyert, de Bin Hammam ebből keveset profitált.

Úgy hírlett, Blatter akkor két ígéretet tett Bin Hammamnak. Megerősítette korábbi szándékát, hogy Katarba viszik a vb-t, és arra is a szavát adta, hogy 2006-ban átengedi Bin Hammamnak a FIFA elnöki tisztségét.

A svájci azonban nem tartotta be a szavát, az arab milliárdos hoppon maradt. Blatter 2006-ban nem állt félre, 2010-ben pedig ízetlen mondattal reagált arra, hogy Katar elnyerte a 2022-es vb rendezési jogát. Katarban tiltott a homoszexualitás, Blatternek ez megért egy poént:

A meleg drukkerek jobban teszik, ha nem lesznek szexuálisan aktívak a vb alatt, mert hatalmas lesz a forróság.

Ezzel végleg megromlott a viszony Blatter és Bin Hammam között.

Blatter uralmára tört Bin Hammam

Bin Hammam a saját kezébe vette az irányítást, 2011-ben kísérletet tett a hajdani barát megbuktatására. Jack Warnerrel, az észak- és közép-amerikai labdarúgó-szövetség (CONCACAF) elnökével szövetkezett.  

Kezdésnek megvesztegetéssel és csalással vádolták meg Blattert, aki szerintük egymillió dollárt kínált fel a CONCACAF-nak, a tagállamok szavazatai ellenében az elnökválasztás előtt.

Sőt, elhallgatta, hogy Katar a végrehajtó bizottság négy tagjának juttatott 20 millió eurós kenőpénz révén kapta meg a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

Blatter nem jött zavarba, a FIFA etikai bizottsága elé vitte az ügyet. Kihallgatták őt, majd felmentették a vádak alól. Persze nem felejtett, azonnal visszatámadt.

Blatterrel nem érdemes ujjat húzni

Egy dolog azonnal kiderült, amikor Bin Hammam 2011-ben FIFA elnöknek jelöltette magát: Blatter nem tűr maga körül riválisokat. Gyorsan eltüntette az útból korábbi barátját.

Pár nappal az elnökválasztás előtt eljárást indított Bin Hammam, Jack Warner és négy további, őket támogató elnökségi tag ellen. Felfüggesztette tagságukat, majd kizáratta őket a FIFA-ból.

Mi volt a vád? Ugyanaz, amivel korábban Blattert vádolták. A Bin Hammam-Warner páros lefizette a karibi térség küldötteit. Habár az etikai bizottság Bin Hammamot is felmentette, Blatter két órával a felmentés után újabb vádat fogalmazott meg.

A FIFA ázsiai szervezete azt állította, hogy Bin Hammam ellopta a szövetség pénzét, így ismét felfüggesztette a volt alelnök FIFA-tagságát.

Bin Hammam visszalépett, eltiltották

Négy nappal Blatter újabb vádját követően Bin Hammam meghátrált, visszavonta jelöltségét a FIFA elnöki posztjára. Döntését azzal indokolta, hogy lesújtotta az ellene felhozott alaptalan vád.

Blatter és Bin Hammam éveken keresztül szövetségesnek számított, a katari ambíciói miatt azonban végleg megromlott a viszonyuk. Bin Hammam egymaga pénzelte, és vette meg Katarnak a vb-t, ma azonban nincs posztja a világfutballban.

A FIFA örökös eltiltással büntette a korrupciók miatt. Habár elfogadták a fellebbezését, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság szerint nem bizonyította ártatlanságát a korrupciógyanús ügyekben.  

Bin Hammam a csúcsról a mélybe zuhant, három éve a színét sem látták. Katar nélküle készül minden idők legdrágább világbajnokságra.

(VÉGE)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Annyit nyert a lottón, amiből élete végéig hetente vehet magának egy Lamborghinit

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Az orosz hadiflotta is megjelent a Vörös-tengeren

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Húsvéti sonkás-sajtos párnácskák, amiből egy tepsi biztosan nem lesz elég

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Dárdai Pál elárulta a fiai titkát: ennek köszönhet sok mindent a család

OLDALVONAL

Kitálalt az igazgató, ezért esett ki a Fradi Európában

OLDALVONAL

Fradi-legendák a kispadon, van visszaút a zöldekhez?

OLDALVONAL

Óriási meglepetés a magyar szurkolóknak, Szoboszlai Dominik megajándékozza a rajongóit

OLDALVONAL

Sokkoló apasági vizsgálat: vadidegen férfi gyermekeit nevelte a Real Madrid sztárja

OLDALVONAL

Gyilkosok és erőszaktevők közé tették a börtönben a Real Madrid korábbi sztárját

OLDALVONAL

„Gyilkosság lesz” - Életveszélyesen megfenyegették Messi csapattársát