OLDALVONAL

Gyászol a magyar sport, elhunyt olimpiai érmesünk

A Vasas sikeres atlétája háromszor is szerepelt ötkarikás játékokon. Férje a Fradi legendás focistája, Rudas Ferenc volt.
  • Szerző: vav

Nyolcvan esztendős korában elhunyt Rudasné Antal Márta, háromszoros olimpikon atléta, a tokiói olimpia gerelyhajító-versenyének ezüstérmese - tájékoztatta a család a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Antal Márta 1934. február 14-én született Debrecenben. Kezdetben kézilabdázott, majd ifjúkora végén tért át az atlétikára. 1955-ben 18 esztendősen lett a Vasas atlétája. Várszegi József irányításával, kimagaslóan hosszú és eredményes pályát futott be piros-kék színekben. Három olimpián képviselte Magyarországot és a Vasast.

1960-ban Rómában kilencedikként végzett, 1964-ben Tokióban ezüstérmet szerzett, míg 1968-ban Mexikóban negyedik helyen zárt a gerelyhajítók mezőnyében. Öt egyéni magyar bajnoki címén túl, Európa-bajnoki ötödik, valamint nyolcadik helyezéssel is büszkélkedhetett.

Az 1990-es években tagja volt a klub elnökségének, és emellett az atlétika-szakosztály elnökeként is dolgozott. A Vasas SC Aranygyűrű, valamint Örökös Bajnok kitüntetésekkel köszönte meg pályafutását - írja honlapján megemlékezésében korábbi klubja, a Vasas SC.

Férje Rudas Ferenc, a Ferencváros korábbi válogatott labdarúgója, edző, sportvezető volt, aki 2016. február 11-én hunyt el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?