OLDALVONAL

Gyásznap a magyar fociban, tíz éve váratlanul hunyt el a Császár

A 70. születésnapja után nem sokkal elhunyt Albert Flóriánra barátja emlékezett.
  • Szerző: sk

Október 31. immár tíz éve gyásznap a magyar labdarúgásban. 2011-ben erre a napra virradóra hunyt el labdarúgásunk egyetlen aranylabdása, Albert Flórián. A Ferencváros legendája szeptemberben még 70. születésnapját ünnepelte nagy baráti társaságában, semmi jele nem volt a közelgő tragédiának. Másfél hónappal később, éppen Halottak napja előtt jött a szörnyű hír: elhunyt Albert Flórián.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Albert Flórián 70 éves korában hunyt el
Fotó: Nemzeti Sport

Egyik legjobb barátja, Rákosi Gyula már társai – Albert és a tavaly elhunyt Szűcs Lajos – nélkül nézi a meccseit. A szomorú évforduló közeledtével megtörten vallott a hiányukról.

„Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszembe Flóri. A közös szobánk ugyan már másik stadionba került, de ugyanúgy fel van díszítve, mint a régi pályán. Csak már egyedül ülök ott, nélkülük. Elkerülhetetlen, hogy ne jussanak eszembe a barátaim. Főleg amikor a meccseket nézem, eszembe szokott jutni, hogy nekik is mellettem kellene ülniük” – emlékezett Rákosi a Borsnak.

A 83 éves egykori Fradi-focista amikor csak teheti, kilátogat a temetőbe Albert sírjához.

„Sosem fordult elő, hogy ne lett volna rajta friss virág, látszik, hogy gyermekei és unokái kellően ápolják az emlékét. Jólesik, hogy méltó helyen nyugszik a barátom, és talán fentről figyel rám.”

Albert ravatala a régi stadionban, melyet róla neveztek el az Üllői úton
Fotó: Nemzeti Sport

Albert fia, ifjabb Albert Flórián maga is a Ferencváros labdarúgója volt, tagja volt a Ferencváros első Bajnokok Ligája-csoportkörös csapatának. Édesapja 1967-ben kapott Aranylabdát, vagyis a világ legjobbja lett. Profi pályafutása során csak a Ferencvárosban játszott, a válogatottban 75 meccsen 31 gólt szerzett. Szobra ma is a Groupama Aréna előtt áll, a stadion mellett pedig utat neveztek el róla.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?