OLDALVONAL

Gyalázatos doppingvizsgálatok Rióban. Veszélyben a magyar érmek?

A Doppingellenes Ügynökség a hoszteszek felkészületlenségére fogja a bakikat.
címkék:
  • Szerző: PB

 

Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elkészítette jelentését a riói olimpia doppingügyeivel kapcsolatban. Az ötvenoldalas dokumentum nem vet túl jó fényt az ötkarikás játékokra és akkor még finoman fogalmaztunk.

A tanulmány azt üzeni, hogy néha kabaréba illő volt a vizsgálat, például angolul nem tudó hoszteszeket alkalmaztak, de volt olyan, hogy nem találták a sportolót az olimpiai faluban. Nem is egyszer, a jelentés szerint volt olyan, hogy a vizsgálatok alig felét tudták elvégezni. Több olyan eset is volt, hogy bár megtalálták a sportolót, de a hibás adatok miatt nem tudták hozzá párosítani. A Wada azt is kifogásolta, hogy labdarúgók esetében nem voltak váratlan vizsgálatok, például az olimpiai faluban, ami az ügynökség szerint „meglepő”.

A Wada szerint az antidopping-program közel volt az összeomláshoz.

Egy mintáról még az olimpia lezárulta után két héttel sem tudták, hol van, az augusztusi, holléti információs rendszer kitöltését a többség  kihagyta, csak 4795-en szolgáltattak adatokat a több mint 11 ezerből.

Hogy milyen utóélete lesz a tanulmánynak, nem tudni, de a legutóbbi olimpia több sebből vérzett, elcsalt meccsek, katasztrofális körülmények és pocsék doppingvizsgálatok jellemezték. Attól azonban nem kell tartanunk, hogy a magyar érmek elvesznének, hisz egyik sportolónk doppingmintája sem lett pozitív.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?