OLDALVONAL

Forma-1: Így lett Moszkvából Mogyoród

Sporttörténelmet írt a Hungaroring: 29 éve a hidegháborúban, a vasfüggöny mögött kezdődött, és máig tart.
  • Szerző: VaV

Az eddigi versenyek és PR-megjelenések terhelésétől elcsigázott pilóták háromhetes nyári vakációja után, a hétvégén újra Forma–1-es versenyt rendeztek a Hungaroringen.

A mogyoródi aszfaltcsíkon ez volt a 30. futam, ideje tehát visszaemlékezni az elsőre. 50 évvel az első magyarországi, Népligetben rendezett „ős-F1-verseny” után, 1986-ban költözött a mogyoródi Hungaroringre a száguldó cirkusz.

Bernie Ecclestone, a sorozat apró termetű nagyura a '80-as évek elején a fejébe vette: betör az akkor még Kelet- és Nyugat-Európa blokkjait elválasztó „vasfüggöny” mögé.

Barátok közt

A hidegháború már a vége felé járt, de az eredetileg tervezett moszkvai versenyre nemet mondtak a szovjet rezsim nagykutyái. Ecclestone magyar barátai, Rohonyi Tamás és Frank Tamás is kulcsszerepet játszottak az ezt követő döntésében: 1983 nyarán tárgyalt először Budapesten a Magyar Autóklub és a Kádár-kormány képviselőivel.

Három évvel később már száguldoztak is nálunk az F1-masinák. A fővárosi, utcai futam ötletét elvetették ugyan, de Mogyoródon rekordidő, 8 hónap alatt megépült a versenypálya. Becslések szerint mai árfolyamon mintegy 2,5 milliárd forintnak megfelelő összegért.

Rögtön rekordszámú közönséget is vonzott: a vasárnapi nagydíjat 200 ezren, a teljes versenyhétvégét 380 ezren látták a helyszínen, hogy aztán a keletnémet, a lengyel, a finn és más nációk képviselői a Balatont is meglátogassák.

A csapatok eleinte azt sem tudták, hogyan léphetik majd át a határt, hogyan esnek át a vámoláson, mit reklámozhatnak, és mit nem. Ecclestone és a politikai vezetők gyorsan végigzongorázták, és megoldották a felmerülő problémákat.

Az első, 1986. augusztus 10-ei futamot Nelson Piquet, a Williams-Honda brazil versenyzője nyerte meg honfitársa, Ayrton Senna (Lotus-Renault) és a brit Nigel Mansell (Williams-Honda) előtt.

A háromszoros világbajnok Piquet az M4 sportcsatornán elárulta: máig Senna hungaroringi megelőzésére emlékszik vissza legszívesebben a pályafutásából. Vezetett ugyan, de a boxkiállás után honfitársa megelőzte. Aztán...

Kétszer próbáltam eléje kerülni, elsőre még a poros ívre szorított, másodszor azonban kívülről meg tudtam előzni őt.

A következő futamot is Piquet nyerte, azóta azonban Michael Schumacher és Lewis Hamilton már 4-4 alkalommal végzett az élen a technikás mogyoródi pályán. A vasárnapi, 30. Magyar Nagydíjon pedig a német Sebastian Vettelt intették le elsőként.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?