OLDALVONAL

Forma-1-es módszerrel mentik az újszülötteket

Mi közük a csecsemőknek az autóversenyhez? A Williams istálló megmutatja!
  • Szerző: vav

Elsőre meghökkentő: egy walesi egyetemi klinika szülészeti osztályán úgy mentik az újszülöttek életét, ahogy a Forma-1-ben kereket cserélnek. Az orvosok arra kérték a Williams istálló mérnökeit, hogy osszák meg velük a tapasztalataikat. Szerintük ugyanis sok a hasonlóság a két csapatmunka között.

Az F1-es autóversenyeken sorozatosan a Williams szerelői végzik a leggyorsabban az alig pár másodperces kerékcserét. A végletekig tökéletesített, összehangolt, precíz és villámgyors munka során fontos a gyakorlat, a csapat tagjai közti kommunikáció. Tilos hibázni, annak ugyanis a kritikus helyzetben súlyos következményei lehetnek.

Másodpercek helyett életek

Hasonlóak a követelmények a csecsemők újraélesztésekor is – de itt nem a versenyzők helyezései, hanem életek forognak kockán. Másodperceken múlhat a túlélési esély, vagy az esetleges komplikáció.

„Nagyon örültünk, amikor segítséget kértek tőlünk. Az itteni orvosok munkája életbevágóan fontos, és szinte felfoghatatlan a nyomás, amely alatt dolgoznak. Minden egyes nap életről és halálról döntenek.

Reméljük, néhány tanácsunk segíthet a fiatal életek megmentésében.

A Forma-1 ismeretei és technológiái számos más területen is alkalmazhatók, jó példa erre ez az együttműködés”

- mondta a legendás csapattulajdonos Frank Williams lánya, Claire Williams.

És ezeket olvastad már?