OLDALVONAL

Félelmetes szakadék a magyar és a sztárbajnokságok között

Múlt szombaton olyan kevesen voltak kint az NB I-es fordulóban, mint az idei szezonban hétvégén soha. Minden a szurkolók ellen van: rossz időjárás, ideiglenes stadionok és gyenge színvonal.
  • Szerző: acf

A magyar labdarúgó NB I nézőszámai hétről hétre rosszabb képet festenek. A sikeres Európa-bajnoki szereplésnek és az új stadionoknak köszönhetően a közvélemény arra számított, hogy egyre több néző fog kilátogatni a bajnoki találkozókra, de a nézőszám egyre csak csökken, sőt november első hétvégéjén újabb mélypontra jutott.

A Nemzeti Sport gyűjtése szerint a 15. fordulóban összesen a hat összecsapásra 13720 néző volt kíváncsi, ami 2287-es átlagnak felel meg. Idén ilyen kevesen még nem voltak hétvégi fordulóban, ennél csúfosabb számokat csak 10., hétközi forduló hozott.

A lehangolóan alacsony látogatottság több tényezőnek is köszönhető. Most semmilyen extra esemény nem dobta meg a nézőszámot, nem volt stadionbúcsúztató és 150 forintos jegyár sem. Tovább rontja a helyzetet az, hogy három együttes is otthonától távol szerepelt, jól érzékelteti a problémát, hogy az Újpest-Vasas fővárosi rangadót Kecskeméten (!) mindössze 1442-en látták.

Nem csak az Újpest költözött albérletbe, a Haladás (1265 néző) és a Videoton (1461 néző) meccsére is rányomta a bélyegét, hogy nem hazai környezetben fogadják az ellenfelet. Előbbi együttes Sopronban, míg utóbbi Felcsúton lelt ideiglenes otthonra.

Természetesen az időjárás sem volt kedvező a hétvégén, de igazából a magyar szurkolónak megfelelő körülmények ritkán vannak. Augusztusban még azért nincsenek kinn, mert nyaralnak, míg pár héttel később már zord, őszi időjárás van.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor nem mehetünk el a tény mellett, hogy a Fradi szurkolói jelentős hatással vannak az átlagos nézőszámra. Mivel Thomas Doll fiai idén nem szárnyalnak úgy, mint tavaly, ezért ez az FTC meccs látogatottságára, és ezáltal a teljes forduló nézőszámára is negatív hatással van.

Hogy mennyire alacsony szám a 13 730 néző, azt jól szemlélteti, hogy ez kevesebb, mint a topbajnokságok átlagos nézőszáma. A legtöbben még a rossz teljesítmény ellenére is az FTC-Pakson voltak, az 5592 fős nézőszámhoz hasonlót a topbajnokságokban egyedül a Monaco-Nancy (5539) francia bajnokin lehetett tapasztalni.

Európa leglátogatottabb bajnoksága a német Bundesliga, ahol átlagosan 45 ezer néző van kinn egy meccsen, ez a NB I húszszorosa. A hétvégén a legkevesebb néző az Ingolstadt-Augsburg meccsen volt, 15 200-an szurkoltak a helyszínen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?