OLDALVONAL

Ez a jövő? Hazugságvizsgálat a bundázó csapatoknak

Bundagyanú miatt poligráfra kötötte volna labdarúgóit az egyik klub elnöke. Idehaza nem volt még példa ilyesmire. Máshol többször is, de ott sem vezettek eredményre. Jogszerûen senki sem kötelezhető ilyen eljárásra.
  • Szerző: HG

Sorozatban kilenc vereség miatt fogadási csalásra gyanakodott a cseh másodosztályú Banik Most vezetősége. Hazugságvizsgálatnak akarta alávetni a játékosokat, akik persze tagadták a vádat. A csapat végül tizenegy kudarc után 3-2-re legyőzte a Frydek-Misteket, de így is biztos kieső.

A profi labdarúgók érdekvédelmi szervezete (FIFPro) tiltakozott az eljárás ellen, és arra kérte a futballistákat, hogy tagadják meg a vizsgálatot. Ehhez csatlakozott a cseh és az egyik ott légióskodó tagját védő horvát labdarúgó-szakszervezet is.

11freunde. de hasábjain megszólaltatott német-albán Most-játékos, Gramoz Kurtaj ugyanakkor így reagált:

Elsőre nem is hittem el. Vicces ez az egész, de ha a klub ezt akarja, nem gond, állok elébe!

A megkérdezte dr. Horváth Gábort, a magyar Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkárát, egyben elnökségi tagját a véleményéről, illetve az eset magyar vonatkozásáról. A jogi iroda vezetője kiemelte: büntetőeljárás-jogilag általában mindenhol csak akkor alkalmazhatnak hazugságvizsgálót, ha az alany hozzájárul.

Kérdésünkre, hogy egy klub vezetője gyakorolhat-e nyomást a labdarúgóira, dr. Horváth Gábor határozottan így felelt:

Jogszerűen biztosan nem. Ez abszolút az egyéni beleegyezésen múlik.

Ilyen esetekre ugyanaz érvényes, azokat a szabályokat kell betartani, mint az élet bármely más területén.

Információink szerint a magyar kluboknál, illetve a honi bundaügyek vádlottainál nem merült még föl a poligráf használata. Sem a perek folyamán, sem az érintett kluboknál. Nem úgy külföldön!

Kis focis poligráftörténelem

Bizarr ötlet, de a nemzetközi labdarúgásban nem előzmények nélküli a privát hazugságvizsgálat. 2006-ban a román élvonalbeli National Bucuresti elnöke, Constantin Iacov is bundagyanú miatt kért gépi segítséget.

2012-ben a bolgár Lokomotiv Plovdiv elnöke, Veszelin Mareski számára a sereghajtó Botev Vraca elleni 0-1 volt olyan hihetetlen, hogy hazugságvizsgálatra küldte a játékosait. A tesztek egyik alkalommal sem bizonyították a csalást.

Ráfázott a politikus az őszinteségre

Csak 1994-ben vezetett "eredményre" egy hasonló akció. Egy népszerű német fociműsor stúdiójában hazugságvizsgálót kötöttek Rudolf Scharping szociáldemokrata politikusra.

Megkérdezték tőle: ha kancellár lesz, marad-e szövetségi kapitány Berti Vogts. Scharping nemmel válaszolt, a masina őszintének jelezte.

A német sajtó ráharapott, sorjáztak a cikkek, főként, hogy Vogts a rivális kereszténydemokratákhoz kötődik. Utóbb Scharping a kedvező előrejelzések ellenére már a pártján belül elbukott Helmut Kohllal szemben. A poligráfos geg utózöngéi miatt veszített a népszerűségéből.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?