OLDALVONAL

Évek óta nyugodtan doppingolhatnak a világbajnok sztárok?

Az egyikük nyilatkozata alapján erre lehet következtetni. Jövőre a szabálymódosítások miatt nehezebb dolguk lesz a sportolóknak, ezt kihasználhatnák az ellenőrök.
  • Szerző: HBK

Egészen furcsa, de az F1 2009-es világbajnoka, Jenson Button azt állítja, nem emlékszik már arra, hogy mikor vettek tőle legutóbb doppingmintát. Ebből kiindulva a többieket is megkímélték ettől a „kellemetlenségtől”, de jövőre ez megváltozhat.

Button a The Sunnak nyilatkozott arról, hogy a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) három vagy négy évvel ezelőtt vehetett tőle utoljára doppingmintát verseny után.

„Az idén még nem kellett mintát adnom, egyetlen pilótáról sem tudok, akinél más lenne a helyzet. Régebben a téli teszteken ez megszokott volt, de ez megszűnt a véletlenszerű ellenőrzésekkel együtt.”

A brit pilóta kifogásolta, hogy ennek ellenére folyamatosan tájékoztatniuk kell a WADA-t arról, hogy mikor hol lesznek (ez minden sportágban így van), mert úgy érzi, hogy ez egyfelől kidobott pénz, másfelől pedig az ő idejüket vesztegetik.

A McLaren-Honda versenyzője (aki a következő szezont kihagyja, szeretne pihenni legalább egy évet) érdekes módon azt mondta, hogy az F1-ben nincs nagy jelentősége a teljesítményfokozó szereknek, de jövőre ez változhat, az új szabályok miatt a kocsik vezetése fizikailag nagyobb igénybevételt jelent majd.

„Mindenki elkezd majd gyúrni a téli szünetben, emiatt elindulhat a lavina doppingszerek használatában. Szerintem jövőre fizikailag nagyobb kihívás lesz versenyezni, ezért többször ellenőrizhetik a pilótákat.” 

A mostani mezőnyben négy világbajnok pilóta van Buttont nem számolva (Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton), hozzájuk csatlakozhat Nico Rosberg, aki két versennyel a 2016-os szezon vége előtt vezeti a v-pontversenyt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?