OLDALVONAL

Elárulta a legenda: támad a vadabb Forma-1!

Niki Lauda 2017-től óriási változásokat ígér a száguldó cirkuszban. Gyorsabb, látványosabb, izgalmasabb és szerethetőbb lesz. Nem akármilyen ötletekkel!
  • Szerző: VaV

A lassan dögunalomba fulladó, egyre nézőriasztóbb Forma-1 alapvető változások előtt áll. Niki Lauda szerint 2017-től újra igazi látványosság lesz egy-egy futam.

A háromszoros világbajnok a Weltnek elmondta: a lényeg, hogy az autók gyorsabbak, a versenyek látványosabbak, a szabályok egyszerűbbek legyenek, és előtérbe kerüljenek a pilóták. Ennek módjáról hat istálló képviselői mellett Bernie Ecclestone F1-vezér, és a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt döntöttek.

2017-től az autóknak körönként hat másodperccel gyorsabbnak kell lenniük.

A versenyautóknak a kinézete is agresszívebb lesz, szélesebb gumikkal és jobb légellenállással, ami megkönnyíti majd az előzéseket.

A változások hatására nehezebben vezethetők lesznek a gépek. Megnő a pilóták terhelése, és a szerepük is sokkal jelentősebb lesz a mostaninál. Hasonlóan a 70-es, 80-as évekbeli sportág hőskorához, amikor igazi egyéniségek vezették az autókat.

Kellenek az egyéniségek

Ennek elősegítésére visszaszorítják a csapatok szerepét. Az istállóktól sokkal kevésbé szólhatnak majd bele rádión a versenyzésbe. A cél, hogy minél inkább újra a versenyzők döntsék el, mit, hogyan csinálnak a volán mögött.

Lauda a boxutcában engedélyezett csúcssebességet is felemelné a jelenlegi 80-ról 150 km/h-ra.

Újra sokkal fontosabb lesz a pilóta szerepe. El kell jutnunk oda, ahol egykor voltunk: egyedül a vezető feleljen az autóért.

Másfél év múlva tehát teljesen új autókat dobnak be a csapatok. Ennek, és a tervezett szabályváltozásoknak köszönhetően pedig újra sokkal izgalmasabbak, látványosabbak lehetnek a versenyek is. Mindezen túl azzal is gyarapítanák a nézőszámot, hogy olcsóbb jegyeket is árulnának a futamokra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?