OLDALVONAL

Egy ország gyászolja a szörnyethalt világbajnokot

Filmforgatás alatt lavina sodorta el, és temette maga alá a tehetséges lányt. Vizsgálják a baleset körülményeit.
  • Szerző: vav

Lavina áldozata lett Estelle Balet svájci hódeszkabajnok. A 21 éves extrémsportoló filmforgatás közben vesztette életét: egykilométeres hógörgeteg sodorta el egy keskeny, sziklás lejtőn. Habár kiszabadították a lavina alól, a helikopterrel érkező mentők már nem tudtak rajta segíteni: a helyszínen meghalt.

A svájci rendőrség bejelentése szerint vizsgálat indul a baleset okainak feltárására. Felmerült, hogy a hatóság talán rosszul mérhette föl a lavinaveszély fokozatát, de tavasszal, amikor kevés alpinista van a hegyekben, kevés információból is dolgozhatnak.

A 20 Minuten jelentése szerint Balet előtt is lesiklott valaki. A sportolónál volt védőfelszerelés (lavina-adóvevő, légzsákos hátizsák és sisak), de ezúttal nem segítettek rajta.

 

Ezzel a lesiklással nyert két hete:

 

A tragédia nemcsak a fiatal sportoló lány rajongóit, de egész Svájcot sokkolta. Balet tavaly és idén – alig két hete – is megnyerte a Freeride World Tourt, ő volt a sorozat legfiatalabb győztese.

„Mély gyászt érzek. A történtek emlékeztetnek arra, hogy a szabadstílusú hódeszkázás a hegyekben mindig magában hordozza a veszélyt, még a legjobb, tapasztalt sportolók esetében is”

- mondta a sorozat alapítója, Nicolas Hale-Woods, és hasonló gondolatra jutott Balet egyik versenyzőtársa, Nicolas Falquet is:

„Ha ennek a szörnyűségnek van tanulsága, akkor talán az, hogy

ilyesmi akár a legedzettebb profikkal is előfordulhat.

Balet nem volt az a felelőtlen fajta, és éppen a minap nyilatkozott a sportága veszélyeiről. Mint mondta, egy síléces lesiklást rizikósabbnak érez a hódeszkázásnál, de…

…de tudom, hogy nálunk is bármikor történhetnek balesetek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?