OLDALVONAL

Durva tények, Nikolicsékkal nem számolnak Európában

Hova sorolható az MLS az európai topligákhoz mérve? Milyen a színvonal az amerikai labdarúgó bajnokságban?
  • Szerző: mv

Elképesztő teljesítményt nyújt az MLS-ben Nikolics Nemanja, aki 18 mérkőzésen 16 gólt vágott a Chicago Fire színeiben. A 29 éves magyar csatár vezeti a liga a góllövőlistáját, amelyen világsztárokat előz meg. Ráadásul pár napja Sallói Dániellel bővült a táblázat, a Sporting Kansas City 20 esztendős támadója első találatát jegyezte.

De vajon milyen a színvonal egy olyan bajnokságban, ahol kiöregedett világsztárok is cipőt húznak? Nos, a ligában szereplő játékosok összértékét nézve tíz európai bajnokság is megelőzi az MLS-t.

A Transfermarkt az angol, a spanyol, az olasz, a német, a francia, a portugál, a török, az orosz, a holland és a belga után a 11. helyen rangsorolja az amerikait. Sallói Dániel édesapja, a 13-szoros válogatott István a %%-nak elmondta, hasonlóan látja a helyzetet:

"Pontos a sorrend, vannak nemzetközi klasszisok, de összességében a technikai színvonal nagyobb az említett európai ligákban. Azonban nyitottságban, játék élvezetében előrébb tenném az MLS-t, mert kevésbé taktikusak az amerikai csapatok, sok gól születik. Ez főleg az alapszakaszra igaz, amikor nincs akkora tét."

Az MLS-ben szereplő játékosok összértékét 376 millió euróra becsülik, míg például azt a török ligát, amelyre hajlamosak vagyunk legyinteni, közel a duplájára taksálják. Eközben a világ első számú bajnoksága, az angol Premier League mellé 5.36 milliárdot írnak. A tengerentúlon csak a mexikói és a brazil ligát tartják értékesebbnek. Arrafelé az MLS a harmadik helyen áll.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?