OLDALVONAL

Doppingbotrány! Az oroszok csaltak a legtöbbször

Közzétették a doppingvétségek listáját, egy év alatt Oroszország sportolói nyúltak a legtöbbször tiltott szerekhez.
  • Szerző: Ripost

Nem túl dicsőséges lista első három helyét szerezte meg Oroszország, Törökország és Franciaország. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szerint 2013-ban ez a három nemzet követte el a legtöbb doppingvétséget – írta az ESPN.

Craig Reedie elnök aggodalmának adott hangot, hiszen egy év alatt szinte minden sportágat érintett a doppingbotrány.

A közel kétezer szankció azt mutatja, hogy a dopping még mindig óriási fenyegetést jelent az újkori sportban.

Sárkányhajóban is?!

A WADA összesen kilenc magyar doppingvétséget jegyzett fel 2013-ban. Autósportban, ökölvívásban, kajak-kenuban, sárkányhajóban, erőemelésben, szumóban, triatlonban, súlyemelésben és birkózásban követtünk el vétséget.

Az ügynökség két éve 1953 büntetést szabott ki. 115 ország, valamint 89 sportág versenyzői és hivatalos segítőik voltak érintettek. Atlétikában 280, súlyemelésben pedig 252 szabálysértést jegyeztek fel.

Orosz doppingbotrány

A nemzetek listáját Oroszország vezeti 225 doppingvétséggel, a második helyen Törökország áll 188-cal, Franciaország pedig 108-cal a harmadik. Az első tízben olyan sportnagyhatalmakat találunk, mint Spanyolország és Olaszország, de India negyedik helye is szembetűnő.

Az ARD német televíziós csatorna az Eltitkolt dopping – Így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmjében bizonyította, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség válaszul vizsgálatot indított.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?