OLDALVONAL

Blatter hazudott, ő intézte a kenőpénzt

Egy 2007-es email buktatta le a FIFA-elnökét, aki maga egyeztetett arról a 10 millió dolláros hálapénzről, amit Dél-Afrika küldött a szövetségnek.
  • Szerző: Ripost

Hazugságon fogták Sepp Blattert. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke korábban azt mondta, hallott arról a pénzről, amit Dél-Afrika utalt át a FIFA-nak, de nem volt köze a tranzakcióhoz. A Sunday Times azonban egy 2007-es emaillel igazolta, hogy Blatter személyesen beszélte le Thabo Mbekivel, az akkori dél-afrikai elnökkel a 10 milliós utalást. A vád szerint az afrikai ország ezzel hálálta meg, hogy megkapta a 2010-es világbajnokság rendezési jogát.

A brit lap szerint Jerome Valcke, a FIFA főtitkára 2007 decemberében emailen érdeklődött arról, hogy a dél-afrikaiak mikor utalják el azt a 10 millió dollárt, amiről Blatter és Thabo Mbeki megegyezett. Az amerikai hatóságok szerint ez az összeg később Jack Warnerhez, a karibi térség elnökéhez, és két másik FIFA vezérhez került. Ezzel hálálták meg nekik, amiért Dél-Afrikára adták szavazatukat. Warner jelenleg őrizetben van.

Blatter hatalmas végkielégítést kaphat

A dél-afrikai vezetők szerint a 10 millió dollárt teljesen jogszerűen használták fel. A FIFA-n keresztül utalták el, a karibi térséghez került, akik a helyi futball fejlesztésére fordították. Mbeki tagadta, hogy bármilyen kenőpénz utalásában részt vett volna.

Közben a The Sun arról írt, hogy Sepp Blatter 13 millió euró (körülbelül 4 milliárd forint) végkielégítést kaphat a FIFA-tól a lemondását követően. A 79 éves svájcit újraválasztották elnöknek, de négy nappal később bejelentette lemondását.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?