OLDALVONAL

Bevásárlással, maszkkal és edzéssel segít a korábbi válogatott focista

Fitos József lett a szentendrei Minarik. A gyerekekért és az idősebbekért is fáradhatatlanul dolgozik.
  • Szerző:

Amilyen fáradhatatlan volt a Haladás, a Honvéd, a Panathinaikosz és a 80-as évekbeli magyar válogatott mezében, olyan lendülettel dolgozik 60 évesen is Fitos József. Sőt, utánpótlásképző klubja ügyes-bajos dolgain kívül a veszélyhelyzetben segít, ahol csak tud: mozgásra buzdítja az időseket, maszkokat adományoz, de autóval, motorral vagy akár rollerrel szívességből be is vásárol a rászorulóknak.

Rollerrel ment bevásárolni a segítségre szoruló időseknek
Fotó: Fitos József

Fitos József a minap 500 védőmaszkot adott át Fülöp Zsolt szentendrei polgármesternek egyesülete, a SZE-FI nevében.Több mint egy hónapja pedig nap mint nap időseknek segít a bevásárlással (főleg a focistái nagyszüleinek, de a Facebookon közzétett elérhetőségein jelentkezőknek is).

„Csak napi három-négy bevásárlásról van szó, természetesen térítésmentesen segítek, ez nem valami vállalkozás. Több jelentkezőre számítottam, de örömteli, hogy ezek szerint a többséget kisegítik a szeretteik, ismerőseik”

– mondta a nak a gyerekek mellett az idősek sorsát is szívén viselő egykori háromszoros magyar bajnok középpályás.

Nem bírja a tétlenséget

Meghirdette azt is, hogy a járvány után a Papírgyár-pályán mozgási lehetőséget biztosít a 60 év felettieknek:

„Sokan jelentkeztek már, szeretettel várom a helyi időseket. Minden nagymamának, nagypapának ígérem, nem fogják itt rosszul érezni magukat, és talán erősebb lesz az immunrendszerük. Nem tudom, hányukon tudok így segíteni, de egyszerűen nem bírom tétlenül végignézni, amit művel velük ez a borzalom. Nem vagyok orvos, én ennyit tudok tenni értük”

– mondta lapunknak Fitos.

A járvány miatt felértékelődött egészséggel kapcsolatban megjegyezte: sokan támadják a TAO sporttámogatási rendszerét, de ő például annak segítségével tudta sziszifuszi munkával rendbe tenni a létesítményt, az öltözőtől az öntözésen és a kerítésen át a kis műfüves pályáig. Ott aztán a gyerekekből minél jobb focistát, vagy csak sportszerető, egészséges embereket nevel.

Szentendrei Minarik

„Ez az életem, egy anyuka szerint mást nem is tudnék csinálni. Igaza is van, belerokkannék, ha nem lenne. Kerestem már mással sokkal több pénzt, de ez az én világom. Tényleg olyan vagyok, mint egy modern, 2020-as Minarik Ede”

– helyeselt, amikor a Régi idők focija című filmből ismert mosodásra, a Csabagyöngye focimegszállott mindeneséhez hasonlítottuk.

„Most az ovisoktól az U19-ig kilenc korosztályban 160-an sportolnak nálunk. Tizenhét éve dolgozom az utánpótlásban. Annyi gyerek akar focizni, és annyira szeretik, hogy kizárt, hogy ennek előbb-utóbb ne legyen meg az eredménye”

– mondta lelkesen a „szentendrei Minarik”.

Vonzóbb a foci a számítógépezésnél

A higiéniai és távolságtartási szabályok szigorú betartásával, ebéd utántól esti kilencig óránként 3-4 fős kis csoportokban tart edzést Fitos József. Olyan gyerek is visszajár Budapestről, aki korábban tőle igazolt a most szünetelő Barca-akadémiára.

A lelkesedéssel kapcsolatban a szakember hangsúlyozta: nem igaz, hogy a mai gyerekeket csak a számítógép érdekli.

„A halálom, hogy ezt rájuk sütjük! Olyan edzéseket kell tartani, olyan közösséget kialakítani, hogy ne ragadjanak a monitor elé”

– mondta Fitos, akinek eddigi 8000 növendékéből már 30-an léptek tovább elit akadémiákba is, például Kispestre és az MTK-ba, míg más Münchenben kapott szerződést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?