OLDALVONAL

A Hungaroringen rendezhetik az első olimpiai futamot

A Forma-1 felvétele az olimpiai sportágak közé már régóta téma. A megvalósítás egyáltalán nem lenne bonyolult, ha 2024-ben vezetnék be, akkor Mogyoródon rendeznék az első ötkarikás nagydíjat.
  • Szerző: acf

Első hallásra teljesen őrült gondolatnak hangzik az, hogy a Forma-1 olimpiai szám legyen. Azonban az ötlet időről-időre felmerül, most a BBC dobta be a köztudatba. A kezdeményezést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2012-ben hivatalosan is megvizsgálta, de akkor elutasították a modernkori fogathajtás ötletét.

Több forgatókönyv is létezik a nagydíj kivitelezésére. Az egyik szerint a Forma-1-es naptárba lenne beillesztve a futam. Ehhez mindössze a nagydíjak sorrendjét kellene megbolygatni, idén például előre kellett volna hoznia Brazil Nagydíjat, vagy 2020-ban a Japán Nagydíjat. Hasonló megoldás működik teniszben, ahol beszámít a világranglistás pontokba az olimpiai tenisztorna is.

Egy másik elképzelés szerint az olimpián mindenki ugyanolyan autóval indulna, és jelen esetben teljesen mindegy, hogy azt a Ferrari, a Mercedes vagy a Renault adná.

Természetesen a festés nemzeti színű lenne, és mindenki azonos esélyekkel indulna, de a futam nem számítana be az adott szezonba.

Mivel több olyan sportág is van, amely eléggé afelé tart, hogy az olimpiáról kikerüljön, egy ilyen látványos, sok nézőt vonzó esemény jó ötletnek tűnik. A vízilabda ma már inkább egy matek órához hasonlít a csoportkörökben, nem beszélve az olyan bírók által befolyásolt sportágakról, mint a cselgáncs, birkózás vagy ökölvívás.

Ha az ötlet megvalósul, és Budapest 2024-es pályázata sikeres lesz, akkor a Hungaroring adhat otthont az első olimpiai Forma-1-es futamnak. Ez ráadásul  nem is járna nagy változtatásokkal, mert a Magyar Nagydíj tradicionálisan július végén vagy augusztus elején van, éppen akkor, amikor az olimpiákat rendezni szokták.

Érdekesség, hogy az 1992-es Spanyol Nagydíj anno Olimpia Nagydíj néven forgott közszájon, de az három hónappal az ötkarikás játékok előtt zajlott, és a dobogósok, így a futamgyőztes Nigel Mansell sem kapott olimpiai érmet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?