OLDALVONAL

4 ok, ezért csúcs Dárdai Pál a németeknél

Duplán ünnepelhet a magyar edző, ha a Hertha újra legyőzi a Bayern Münchent.
  • Szerző: vav

Óriási bravúrral ünnepelhet Dárdai Pál: kedden múlt négy éve, hogy kinevezték a Hertha BSC vezetőedzőjévé, szerda este pedig a Bayern München elleni Német Kupa-nyolcaddöntőben vezényli a csapatát.

A dupla ünnep alkalmából a %RIPOST% összegyűjtött 4 + 1 érdekességet a jelenkori magyar futball legsikeresebb alakjáról.

 

1. Sztáredzők szűk elitjébe tartozik

A német Bundesliga élvonalában Dárdai a legrégebben, immár négy éve a posztján lévő edző (a másik „őskövület”, a freiburgi Christian Streich a 2014/15-ös szezont a másodosztályban töltötte).

Az angol, olasz és spanyol mezőnyben is csak három sztáredző dolgozik hosszabb ideje ugyanannál a topligás klubnál: Marco Simeonét (Atlético Madrid) 2011 decemberében, Mauricio Pocchettinót (Tottenham) 2014 májusában, Massimiliano Allegrit (Juventus) pedig 2014 júliusában nevezték ki.

 

2. Fia a játékosa: mint a nagyok

Cesare és Paolo Maldini, Johan és Jordi Cruyff, Sir Alex és Darren Ferguson, Zinédine és Enzo Zidane: híres példák az apák és fiaik közti edző-játékos viszonyra. Persze Dárdai Pálnak nem újdonság, hogy a német bajnokságban jelenleg egyedüliként a fia, Dárdai Palkó is a csapata tagja.

Neki is volt trénere az édesapja, idősebb Dárdai Pál. Annál kevesebb példa van arra, hogy az edző több fia is kerettag legyen, márpedig ez az idő is eljöhet: kisebb fiai közül a 16 éves Dárdai Márton és a 12 éves Dárdai Bence is a Hertha tehetsége…

 

3. Húsz éve küzd a berlini döntőért

Dárdai többször hangoztatta: a BL-szereplésnél is fontosabb számára a Német Kupa-döntőbe jutás. A finálét 1985 óta Berlinben rendezik, de a Hertha – kivéve az 1993-ban döntős harmadosztályú amatőrcsapatát – eddig csak a lelátóról vagy tévén nézhette.

Dárdai játékosként majd edzőként immár 22. éve küzd ezért az álmáért, ma este (20.45, tv: Sport 1) a Bayern München áll az útjába.

Mióta én vagyok az edző, mindig komolyan vettük a kupát. Sosem blamáltuk magunkat, hanem nagyon jó ellenfelektől kaptunk ki. Ilyen jön szerdán is, de nem félünk a feladattól, inkább örülünk a kihívásnak.

"Ha nem adja bele mindenki a maximumot, nehéz lesz, de ha csapatként jól dolgozunk, meglesznek a lehetőségeink még a Bayern ellen is"

- mondta a meccset felvezető sajtótájékoztatóján Dárdai.

Van miért bizakodnia: a Hertha 2016 ősze óta veretlen a bajor sztárklub ellen, három döntetlen után legutóbb 2-0-ra nyert.

 

4. Gulyással és vörösborral ünnepelhet

Továbbjutás esetén pezsgő helyett is kedvenc vörösborával és gulyáslevessel zárhatja a napot Dárdai Pál. A Hertha magyar edzője imádja ezeket a finomságokat. Előfordult már, hogy gulyással vendégelte meg a csapatát, sőt az újságírókat is.

Utóbbi éppen egy Bayern elleni meccset követő sajtótájékoztatón történt, miután berlini egy sajtómunkás megjósolta a döntetlent.

 

+1. Mániákusan nyírja a füvet

Hetente kétszer is lenyírja a pázsitot a kertjében. A hétvégi Bundesliga-meccsen 1-0-ra győztes Wolfsburg edzője, Bruno Labbadia évődött is vele, mondván: úgy tudta, kollégája gondos kertész, ehhez képest zavaróan hosszú az Olimpiai Stadion füve. Ha kell, legközelebb szívesen lenyírja ő. A Hertha-edző válaszából kiderült, hogy a pálya gyepének magasságáról nem ő dönt, különben is, az mindkét csapatnak nehézséget jelentett.

És ezeket olvastad már?