OLDALVONAL

11 őrült focirekord: magyar is a csúcstartók között - videók

Ezek a legfurább Guinness-rekordok! Az elkövetőik labdarúgók, játékvezetők, labdazsonglőrök. A futball és a labda a közös nevezőjük.
  • Szerző: vav

Négy kategóriában is bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Robert Lewandowski, aki szeptemberben mesterötöst szerzett a Wolfsburg ellen. A Bayern München lengyel gólzsákjának csereként beállva szűk 9 perc kellett a soha nem látott bravúrhoz.

A %% megmutatja, milyen elképesztő világrekordok fűződnek még a legnépszerűbb sportághoz.

 

1. Nagy dobás

A dán Thomas Gronnemark 2010-ben állította fel a bedobás világcsúcsát: különleges, szaltós megoldásával 51,33 méterre repítette a labdát. Ha egy focista be tudja hajítani a kapu előterébe, már fontos fegyvere a csapatának - ehhez képest a rekorder kis híján keresztüldobja a 64-75 méter széles pályát.

 

2. Zöldfülű játékvezető

Hivatalos meccsen, minden idők legfiatalabb játékvezetője Samuel Keplinger. A német fiú 2008-ban, egy bajorországi teremtornán dirigált a Bobingen és a Reinhartshausen focistáinak (0-0). A spori ekkor 9 éves és 302 napos volt.

 

3. Magyar rekorder

A legidősebb játékvezető a maga 80 évével és 161 napjával az amerikai Peter Pak-Ngo Pang volt. Õ a kaliforniai San Joséban vezette a Lobos és a Dynamo meccsét. A leghosszabb pályafutással azonban egy honfitársunk büszkélkedhet! Az egri Csernyi Géza 1950-től 2007-ig, azaz 57 évig bíráskodott, még ha legfeljebb NB III-as szinten is.

 

4. A leggyorsabb kiállítás

Walter Boydnak kellett a legkevesebb idő, hogy kiállíttassa magát. A Swansea jamaicai légiósát 1999-ben, a Darlington ellen cserélték be - és mielőtt még a bíró folytatta volna a meccset, egyik ellenfele leütéséért már mehetett is zuhanyozni (a melegítés során azért megizzadhatott).

 

5. Focimaraton

Minden idők leghosszabb, 11 a 11 elleni futballmérkőzését idény nyáron játszották Skóciában. Nem a szokásos 90 percre húzott rá sok hosszabbítást a bíró: július 4. és 8. között, 105 órán át játszottak a Craig Gowans-alapítvány csapatai. A Falkirk 17 éves korában elhunyt tehetsége emlékének adóztak ezzel, a tragédia 10. évfordulóján (a fiút áramütés érte az edzőpályán)..

 

6. Bólints, Tomas!

A svéd fejeskirály, Tomas Lundman két világrekordot is tart. Előbb 8 óra, 32 perc, 3 másodpercig tartotta a levegőben a labdát fejjel, majd egy társával, Valon Gashival 12 perc, 42 másodpercig fejelgettek egymással.

 

7. Szájhős

Daniel Cutting is labdazsonglőr, de ő (majdnem) minden testrészével az. Egyik leghíresebb trükkje, amikor kizárólag a szájával érintve tartja a levegőben a labdát. 2012-ben állította föl a rekordját, 158 "puszival".

 

8. Nem öreg, csak rutinos

A legidősebb, rendszeresen bajnokságban játszó focistának máig Tércio Mariano de Rezende számít. A tapasztalt brazil jobbhátvéd 88 évesen még focizott a Goiandira Esporte Clube csapatában.

 

9. Usain Bolt kis extrával

A mexikói Abraham Munoz számára unalmas a futás, feldobja hát egy kis labdázással. 2009-ben, New Yorkban elmaradt ugyan Usain Bolt 9,58 másodperces világcsúcsától 100 méteren, de a maga 17,53-as idejét végigdekázta.

 

10. Feldobta a maratont

Ugyanez hosszútávon: a cseh Jan Skorkovsky 1990-ben, mindvégig focilabdával zsonglőrködve, 7 óra, 18 perc, 55 másodperc alatt teljesítette a Prágai Maraton bő 42 kilométerét.

 

11. Óriásgyertya

Lionel Messi egy japán tévéműsorban 18, Jamie Redknapp viszont 18,6 méterig jutott. Hogy a korábbi Liverpool-játékos miben múlta felül a Barcelona zsenijét? Abban, hogy dekázás után milyen magasra rúgott labdát sikerült a "gyertya" után levennie, anélkül, hogy az leesne.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?