TÜZELŐÁLLÁS

Nagy siker, óriási utat tett meg a magyar kapus

Kilencven perc alatt a teljes ismeretlenségből robbant be a köztudatba a 19 éves magyar kapus, Onódi Ákos. Az Aston Villa kapuját védte.
  • Szerző: Ripost

Álomszerű mérkőzéssel indult az év Onódi Ákos számára. A koronavírus miatt január 8-án az ificsapattal állt ki az Aston Villa a Liverpool ellen az FA Kupában, és a birminghami klub hálóját a 19 éves magyar kapus védte. Habár Onódi négy gólt kapott, a következő napokban a nevétől volt hangos a brit sajtó. Az ifjú hálóőr ugyanis bravúrok sorozatát mutatta be a világ egyik legjobb csapata ellen. Egy kisebb rekordot is elért, 2018 óta ő lett az első olyan Premier League-ás kapus, aki nyolc védéssel villant egy FA Kupa-meccsen. Onódi 90 perc alatt nevet szerzett magának, a teljes ismeretlenségből robbant be a köztudatba.

Megye III-ból a Villa Parkba

De hogyan jutott el a világ egyik legerősebb bajnokságába az ifjú kapus? A 2001-es születésű Onódi Ákos egy Győr-Moson-Sopron megyei községben, Mezőörsön járt iskolába, és a Mindszentpuszta SE csapatában kezdett futballozni. A megyei harmadosztályú csapatból kilenc éves korában került Győrbe, ahol a Fehér Miklós Akadémia növendéke volt. Folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, 16 évesen bemutatkozott az NB II-ben, és ezzel néhány nemzetközi sztárklub figyelmét is felkeltette.

Próbajátékra hívták őt Liverpoolba, amely végül nem marasztalta őt, de az Aston Villa lecsapott rá, és 2018 nyarán szerződtette. Az angol klubnál végig járta a korosztályos csapatokat, előbb az U18-as kerethez tartozott, majd fél évvel ezelőtt az U23-as együtteshez került. Nyár óta minden nap a felnőtt csapattal edzett. Gyakorlatilag tíz év alatt egy sáros, falusi pályától a világ egyik legpatinásabb stadionjáig, a csodálatos Villa Parkig jutott Onódi Ákos.

Onódi Ákos
Fotó: Getty Images

Derült égből villámcsapás

„Egy nappal a mérkőzés előtt tudtam meg, hogy szerepet kapok a Liverpool ellen – mesélte Onódi. – Váratlan szituációban kellett bizonyítanom. Úgy fest, a hirtelen stresszhelyzet, az adrenalin jót tesz a teljesítményemnek.”

Bár kevés idő állt a rendelkezésükre, próbáltak a lehető legalaposabban felkészülni az ellenfélből. Szerinte ezt sikerrel tették, hiszen a meccs után dicsérő szavakat kaptak. Georginio Wijnaldum, a Liverpool középpályása neki személyesen is mondta, hogy meglepődtek, mennyire szervezetten játszott az Aston Villa. Sőt, Mohamed Salah a Liverpool gólvágója szintén kezet rázott Onódival.

A következő cél

A friss sikerek ellenére Onódi úgy véli, még korai lenne arról tanakodni, hogy mikor mutatkozhat be a Premier League-ben.

„Nagyon sok munka és tapasztalat kell még ahhoz, hogy esetleg a későbbiekben debütálhassak a Premier League-ben és ott is meg tudjam állni a helyemet – mondta a tinihálóőr. – Kapusként nagyon nehéz gyökeret verni egy első osztályú csapatban fiatalon. Szerintem három-négy év még mindenképp kell, hogy megtörténjen az esetleges áttörés.”

Onódi Ákos

Született: 2001. szeptember 2., Győr

Magasság: 194 cm

Jelenlegi klubja: Aston Villa

Korábbi klubjai: Mindszentpuszta SE (2007-2011), Győr (2011-2018).

Válogatottság: magyar U16 és U19.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?