TÜZELŐÁLLÁS

Magyar edző a BL-döntőben, 34 évet vártunk erre

Lőw Zsolt a hetedik olyan magyar labdarúgóedző, aki a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében szerepel. A Paris Saint-Germain magyar másodedzője vasárnap este a Bayern Münchennel kerül szembe a Bajnokok Ligája fináléjában, ahol korábban, még a BEK időszaka alatt, három honfitársunk ünnepelhetett.
  • Szerző: Ripost

Legutóbb akkor szoríthattunk magyar edzőért a legrangosabb európai kupasorozatban, amikor Bajnokcsapatok Európa Kupájának nevezték a viadalt. Jenei Imre 1986-ban a Steaua Bukaresttel megnyerte a trófeát, ám azóta, már a Bajnokok Ligája időszakban, egyetlen edzőnk sem került a serleg közelébe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lőw Zsolt Fotó: Twitter

Ha innen nézzük, akkor Lőw Zsolt vasárnap este történelmet ír, hiszen a BL-ben még soha nem járt magyar tréner döntőben. Az egykori újpesti hátvéd a Paris Saint-Germain másodedzőjeként ülhet a kispadon a Bayern München elleni fináléban. Ha viszont a sorozat teljes történelmét vesszük figyelembe, akkor Lőw révén kilencedik alkalommal meccselhet magyar szakember a záró találkozón.

Guttmann Béla 1961-ben és 1962-ben a Benficával kettős sikert aratott, hiszen előbb a Barcelonát (3-2), majd a Real Madridot (5-3) is legyőzte a BEK-fináléban. Három évvel később ismét a Benficát vitte be a döntőbe egy magyar szakember, ám 1965-ben Schwartz Elek nem járt sikerrel, csapata 1-0-ra elbukott az Internazionaléval szemben. Őt követte Puskás Ferenc, aki 1971-ben már azzal döbbenetes meglepetést okozott, hogy a Panathinaikosszal a döntőig menetelt, ott azonban a kor sikercsapata, az Ajax megálljt parancsolt (0-2). Az amszterdami alakulat a következő két trófeáját már magyar trénerrel nyerte, a temesvári születésű Kovács István 1972-ben és 1973-ban is győzni tudott.

A hetedik olyan döntő, amelyben magyar edző volt érdekelt, Csernai Pál nevéhez fűződik. A pilisi szakember a Bayern Münchent vezette, amikor 1982-ben 1-0-ra kikaptak az Aston Villától. Négy évvel később Jenei Imre Steaua Bukarestje büntetőkkel verte a Barcelonát a BEK-döntőben, és aztán 36 éven át nélkülünk rendezték a meccseket.

A mérleg tehát nyolc döntő, hat magyar edzővel, és öt győzelemmel. A sikereket hárman, Guttman, Kovács és Jenei hozták össze. Lőw a kilencedik döntőző, és a hetedik magyar tréner a fináléban.

Bajnokok Ligája, döntő

PSG-Bayern München

Vasárnap, 21 óra, TV: M4 Sport

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?