Létrehozva: 2021.06.05.

Elátkozott bronzéremmel kezdődött a magyar Eb-menetelés

Ma már felfoghatatlan, de a magyar labdarúgó-válogatott legnagyobb Európa-bajnoki sikerét, az 1964-es bronzérmet fanyalgás fogadta idehaza. Ehhez képest 2016-ban már azt utcabál követte a körúton, hogy legyőztük Ausztriát egy szimpla csoportmeccsen.

A magyar válogatott júniusban negyedszer küzdhet a kontinens legjobbjai ellen, a Ripost az előző három szereplésünk legjelentősebb mérkőzéseit rangsorolta. Íme a magyar Eb-múlt legjelentősebb 90 percei:

A magyar válogatott 1972-ben negyedik lett az Eb-n
Fotó: MTI

1964. június 20., Eb-bronzmérkőzés: Magyarország-Dánia 3-1

Az elődöntőben a magyar csapat 2-1-re kikapott a házigazda Spanyolországtól, és három nappal később, toronymagas favoritként, Dániával játszott a harmadik helyért. Ennek ellenére nehéz meccs lett belőle, és csak a hosszabbításban dőlt el a javunkra a mérkőzés. A hazai sajtó annyira fanyalgott az eredmény után, hogy az esztendő végi Év csapata választáson még szavazatot sem kapott a bronzérmes magyar válogatott. A szurkolók sem örvendeztek. Mindez azért döbbenetes, mert az 1938-as és az 1954-es vb-ezüstérem után ez volt a harmadik legjobb eredménye a magyar válogatottnak – azóta is.

1972. május 17., Eb-negyeddöntő: Magyarország-Románia 2-1

Három héten belül háromszor játszottunk a románokkal. Budapesten kezdődött, a Népstadionban 1-1-re zártunk. A románok Alexandru Satmareanu, azaz Szatmári Sándor révén egyenlítettek. A magyar származású védő a gólja után cigánykereket vetett, és csókolgatta a talajt. Viszont arra ért haza, hogy Erdélyben szétverték a házát. A bukaresti visszavágón 2-1-es vezetésnél Kocsis Lajos elhibázott egy büntetőt, majd a románok egyenlítettek, 2-2 lett a vége. A mai szabályok szerint idegenben rúgott góllal továbbjutottunk volna, de akkor semleges helyszínen újra játszották a találkozót. A két csapat három nappal később Belgrádban találkozott, a románoknak a meccs előtt busás győzelmi prémiumot és fejenkét egy-egy Dáciát ajánlottak fel. Hiába, a magyar csapat 2-1-re nyert, és bejutott a négyes döntőbe. A meccs hőse Kű Lajos volt, aki az 50. percben összefutott Deleanuval, és megsérült. Percekig nem látott, szédült, de a pályán maradt. Deleanu három fogát elvesztette, ömlött a szájából a vér. A másnapi újság ezt írta: „Nem csoda, hogy Deleanunak kihullott három foga, hiszen Kűbe harapott.”

1972. június 17., Eb-bronzmérkőzés: Belgium-Magyarország 2-1

A szovjetek elleni brüsszeli elődöntőt 1-0-ra elbukta a magyar csapat, amely csakúgy, mint egy hónappal korábban Bukarestben, ezúttal is 11-est hibázott. Három nappal később Liege-ben a házigazda belgák ellen játszottuk a bronzmeccset, a magyar szövetség fejenként 25 ezer forintot fizetett volna a játékosoknak a harmadik helyért. Akkoriban 2000 forint volt az átlagfizetés. Sajnos így sem sikerült a győzelem, 2-1-re kikaptunk, és egy potyagól is borzolta a kedélyeket. Egyetlen pozitívum, hogy Kű Lajos értékesített egy büntetőt, és ezzel lezárta a 11-es mizériát.

A 2016-os Eb-n meglepetést okozott a magyar csapat
Fotó: MTI

2016. június 14., Eb-csoportmeccs: Magyarország-Ausztria 2-0

A magyar válogatott 44 év után jutott ki az Európa-bajnokságra. Bernd Storck együttese Bordeaux-ban, Ausztria ellen kezdett, és szenzációt okozott. Gól nélküli első félidő után Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljaival 2-0-ra nyert. Idehaza népünnepély fogadta a sikert, a szurkolók az utcára vonultak, a körúton vigadoztak, és alighanem Bordeaux városa sem felejti el a magyar forgatagot. Dzsudzsák Balázs és társai a meccs után az újságírókat faggatták arról, hogy mi van otthon, mert sorra kapták a videókat a barátoktól. A 2016-os Eb-szereplést a mai napig totális sikersztoriként emlegetjük.

2016. június 22., Eb-csoportmeccs: Magyarország-Portugália 3-3

Mindenféle teher és tét nélkül, továbbjutóként játszott a magyar csapat Portugália ellen. Gera Zoltán akkora gólt szerzett, hogy az Eb legszebb találatának választották. Dzsudzsák Balázs is élete egyik legjobbját nyújtotta, hiszen két gólt lőtt. A magyar csapat olyan jól játszott, hogy a portugálok sztárja, Cristiano Ronaldo hisztirohamot kapott. Az ötszörös aranylabdás „vergődése” mémcunamit okozott a világsajtóban...

Négy csapattal kezdődött

Az első, négycsapatos Eb-t 1960-ban bonyolították le, a viadalt megelőző selejtezők még egyenes kieséses rendszerben zajlottak. 1968-tól alakították ki a ma is használt selejtezőrendszert. 1976-ig négy, 1992-ig nyolc, aztán 2012-ig 16 válogatott küzdhetett a végső sikerért. A mostani tornán a 2016-os, franciaországi Eb-hez hasonlóan már 24 csapat lesz jelen.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Bugyi és melltartó nélkül válogat az üdítők között a botrányhősnő - Videó

SPORT

Most érkezett: életét veszítette a világ egyik legjobb extrémsportolója

SPORT

Potyogtak a könnyek, mindent megtettek a magyar lányok a vb-döntőben

SPORT

Megrázó videó: villám csapott a meccsen egy focistába

SPORT

Rettenetes hír jött, balesetben halt meg a 24 éves sportoló

SPORT

Már előre fél az olimpiától az Év sportolónője

TÜZELŐÁLLÁS

„Csodát tehet az Eb-n a magyar válogatott" – Hrutka János sokat vár Rossi csapatától

TÜZELŐÁLLÁS

Bekeményítettek a németek az Eb előtt, ez minden magyar szurkolót érint