TÜZELŐÁLLÁS

Koronavírus: Veszélyben az év budapesti sporteseményei

Komoly veszélybe került a koronavírus miatt két olyan kiemelkedő sportesemény, amelyek rendezésében Magyarország először vállal szerepet.
  • Szerző: Ripost

Kiemelkedő szerepet játszik az országimázs építésben az a két sportesemény, amelyekben Magyarország először vállal szerepet. Májusban, története során először, Budapestről rajtol a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny, júniusban pedig négy labdarúgó-Eb-mérkőzést rendeznek a Puskás Arénában. Gazdasági és marketingszempontok alapján mindkét viadal egyedülálló értéket képvisel, hiszen csak a televíziós közvetítések révén igazi országimázsfilm készül Magyarországról. A Kínából terjedő koronavírus azonban veszélybe sodorja a versenyeket.

Idén Budapestről rajtol a Giro

A Giro d’Italia május 9-én Budapestről rajtol, az első három szakaszt hazánk rendezi. Pár nappal később azonban olyan helyeken tekernének a bringások, amelyek a járvány gócpontjai Olaszországban. Ebben a két régióban, Venetóban és Lombardiában is három-három szakaszt rendeznének. A Giro versenyigazgatója, Mauro Vegni a Cyclingnews-nak elmondta, komolyan aggódik a kialakult helyzet miatt, hiszen a legfrissebb adatok 229 olaszországi fertőzöttről szólnak, akik közül heten életüket vesztették.

„Mint mindenki más, mi is aggódunk – magyarázta Vegni. – Ugyanakkor bízunk benne, hogy a helyzet javulni fog, és nem növekszik a fertőzések száma.”

Júniusban négy Eb-meccset rendeznek a Puskás Arénában

A Giro után egy hónappal, június 12-én Róma rendezi a labdarúgó Eb nyitómeccsét, ám a koronavírus ezt is átírhatja. A fővárosban egyelőre két betegről tudnak, de szinte garantálható, hogy a szám növekedni fog. Az elmúlt hétvégén négy meccset halasztottak el az olasz bajnokságban, most pedig hatot fognak. Ez azért okoz problémát, mert az Eb miatt május 24-ig be kéne fejezni az olasz liga küzdelmeit, de a halasztások okán ez nem teljesíthető. Az UEFA egyelőre nem reagált a helyzetre az Eb kapcsán, de úgy fest, ez csak idő kérdése.

Egyelőre nincs veszélyben az olimpia

A nyári tokiói olimpiát illetően Kató Kacunobu egészségügyi, munkaügyi és népjóléti miniszter kedden úgy fogalmazott, még mindig túl korai lenne az esetleges halasztásról beszélni. Az Egészségügyi Világszervezeta napokban arról tájékoztatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy egyelőre nem kell válságtervet készíteni a játékok törlésére vagy áthelyezésére.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?