OLDALVONAL

Komoly sikerek, ezekben fejlődött a magyar foci az elmúlt évtizedben

Csányi Sándort 2010 óta harmadszor választották meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökének, a keddi, tisztújító közgyűlésen.
  • Szerző: ST

Csányi Sándor 2010 óta irányítja az MLSZ-t, megbízatása 2025. április 21-ig szól. Ha kitölti az időszakot, akkor ő lesz az, aki a magyar foci történetében a legtovább vezeti az MLSZ-t. A öt pontban szedte össze, hogy miben fejlődött a hazai labdarúgás a ténykedése óta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csányi Sándor
Fotó: MTI

Felépült a Puskás Aréna

Tavaly november 15-én, Uruguay ellen avatta fel a 67 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Arénát a magyar válogatott. A 2021-re halasztott Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgáló létesítményt regnálása legnagyobb sikerének tartja Csányi Sándor.
„A legnagyobb eredmény az új Puskás-stadion építése, világszínvonalú létesítmény, valódi multifunkcionális létesítmény” – mondta el a 67 esztendős elnök az elmúlt 10 év eredményei kapcsán a keddi közgyűlésen.
A Puskás Aréna mellett 34 stadion épült vagy újult meg 2010 óta.

Telt ház előtt avatta fel a válogatott a Puskás Arénát
Fotó: MTI

Csúcsesemények Magyarországon

A 2021-re halasztott Európa-bajnokság egyik házigazdája lesz Budapest, ahol többek között francia-portugál csúcsrangadót is rendeznek, az egész világ a Puskás Arénára fog figyelni. Emellett óriási siker, hogy 2022-ben az Európa-liga döntőjét Budapesten rendezik. A szintén elhalasztott U21-es Eb társházigazdája is Magyarország lesz, míg tavaly a női Bajnokok Ligája fináléjának a Groupama Aréna adott otthont.

Újra nagy tornán a válogatott

Az egész országot lázba hozta a magyar válogatott 2016-os Európa-bajnoki szereplése, ahol a nyolcaddöntőig jutott a Storck-csapat. Ezt megelőzően 30 évvel ezelőtt, az 1986-os világbajnokságon szerepelt nagy tornán a nemzeti csapat, míg Eb-n 44 éve. A jelenleg Marco Rossi által irányított gárdának jó esélye van kijutni a 2021-es, részben hazai rendezésű viadalra is, a pótselejtezőben először Bulgáriával találkozik.

44 év után jutott ki az Eb-re a válogatott
Fotó: MTI

Sikeresebbek a klubcsapatok

Amióta csoportkörös rendszerben zajlanak a nemzetközi kupák Európában, Csányi Sándor elnöksége előtt háromszor jutott be NB I-es csapat ebbe a fázisba (Ferencváros 1995 /BL/,2004 /UEFA-kupa/, Debrecen 2009 /BL/). Az elmúlt 10 évben azonban négyszer is sikerült ez, a Ferencváros 2019-ben, a Vidi 2018-ban és 2012-ben, míg a Debrecen 2010-ben volt csoportkörös az Európa-ligában.

A Fradi tavaly közel állt a továbbjutáshoz az El-csoportköréből
Fotó: MTI

Nőtt az NB I nézőszáma

Amikor Csányi Sándor, 2010-ben átvette az MLSZ irányítását, abban az évadban 2812 volt az NB I átlagnézőszáma. Ez a jelenleg felfüggesztett idényben 3314 fő, így több, mint 500 nézővel emelkedett ez a szám. Ebben az élen a Ferencváros jár 9561-es átlagnézőszámával. Az emelkedés ráadásul egy olyan időszakban következett be, amikor a stadionfelújítások miatt sok klub albérletbe kényszerült a hazai találkozóira.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?