OLDALVONAL

Király Gábor: A karácsonyfát nálunk a Jézuska intézi

Ha lehet egy kívánsága, akkor havazást kér karácsonyra Király Gábor.

A tavasszal visszavonult, 108-szoros magyar válogatott kapus szerint a hóesés mindig szebbé teszi az ünnepeket. A 43 éves egykori szombathelyi labdarúgó a Király család karácsonyi szokásairól mesélt a nak.

Fotó: Király Gábor

: Ki szerzi be a karácsonyfát?

Király Gábor: A karácsonyfát nálunk a Jézuska intézi, azaz a családfő dolga. Minden karácsonykor a megfelelő helyre kerülnek a feladatok. Amikor gyerek voltam, együtt díszítettük a fát a szüleimmel. Miután családom lett, a gyermekeimet egy bizonyos korig megkíméltük ettől a feladattól, most viszont már évek óta besegítenek. Viktória 18, Mátyás 15 éves, egyszer majd nekik is lesz külön életük, ahol ők is külön fognak ünnepelni. Ez az élet rendje.

: Ön elég korán külön ünnepelt, hiszen 21 évesen Berlinbe szerződött.

Király Gábor: Igen, 20-21 évesen már külön éltem, családot alapítottam, és ennek megfelelően készültünk a karácsonyra a feleségemmel. Zsanett-tel 1993 óta vagyunk együtt, és 1998-ban volt az esküvőnk. Soha nem voltam egyedül karácsonykor, mindig együtt töltöttük. De természetesen a szülők ugyanúgy részesei a karácsonynak, hiszen ez egy családi ünnep. Persze nem csak ekkor szánunk időt arra, hogy a szeretteinkkel legyünk.

: Tizennyolc évet töltött el külföldön, Németországban és Angliában futballozott. Arrafelé hogyan karácsonyoztak?

Király Gábor: Bárhol éltünk Európában, mindig és mindenhol a magyar szokásoknak megfelelően ünnepeltük a karácsonyt. Németországban hasonló a fociritmus, mint nálunk, viszont Angliában bajnoki mérkőzéseket játszottunk karácsonykor, így nem tudtunk hazajönni. Ezért a szülők utaztak Angliába, és családi körben ünnepeltünk. Akárhol éltünk a világban, mindig úgy oldottuk meg, hogy a szűkebb családi kör együtt karácsonyozott. Amúgy sem a helyszín a lényeg, inkább az ünnep hangulata a meghatározó. Nálunk mindig meghitt és nyugodt a karácsony, nem tudnék különbséget tenni. Talán annyi, hogy a hóesés mindig szebbé varázsolja a karácsonyt, de ez nem rajtunk múlik. Ez az egyetlen különbség. Ha lehetne, minden évre havas, fehér karácsonyt kérnék.

: Ezúttal milyen lesz a karácsonyi program?

Király Gábor: Nálunk ez mindig változó, körforgásszerű. Volt olyan, hogy együtt karácsonyozott a család, de olyan is, hogy átmentünk a szüleinkhez. Ezt mindig jól előre megbeszéljük, felkészülünk rá. Nálunk ez stressz nélküli, nyugodt dolog. Idén is ilyen lesz.

: Ki gondoskodik az ünnepi menüről?

Király Gábor: Egyértelműen a feleségem főz, de előtte gondosan megbeszéljük a menüt, és együtt gyűjtjük be a hozzávalókat. Én is tudok főzni, és ha szükséges, segítek, de a feleségem kiválóan főz, ezért nem avatkozom bele ebbe a dologba. Nála jobb kezekben van a fakanál.

Király Gábor (labdarúgó kapus)

Született: 1976. április 1., Szombathely

Családja: Felesége Zsanett, gyermekei Viktória és Mátyás.

Klubjai: Haladás, Hertha, Crystal Palace, West Ham, Aston Villa, Burnley, Leverkusen, 1860 München, Fulham.

A magyar válogatottban 108 alkalommal szerepelt.

A legnagyobb sikerei: Bundesliga-bronzérmes, Német Liga-kupa-győztes, Eb-nyolcaddöntő a magyar válogatottal. 1998-ban a Bundesliga legjobb kapusa. Háromszor volt az év labdarúgója Magyarországon, ötször kapta meg a magyar Aranylabdát. 2010-ben az évtized legjobb magyar kapusának választották.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?