KIAJOBB

Világszám a magyar vándor: Vadócz Krisztián különleges toplistára került

19 év alatt a Föld körül Vadócz Krisztiánnal. Párját ritkítja a kacskaringós karrierje: 17 átigazolás, 4 kontinens 11 országában.
  • Szerző: Ripost

Különleges toplistán áll előkelő helyen a magyar foci világvándora. Vadócz Krisztián a jelenleg is aktív labdarúgók közül eddig a legtöbb kontinensen játszott, de az átigazolásai számában is csak öten előzik meg, és a nyolcadik legtöbb országban profiskodott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vadócz (jobbra) legutóbb 2019 decemberében játszott itthon, aztán a Honvédtól a Penarolhoz igazolt

Vadócz (jobbra) legutóbb 2019 decemberében játszott itthon, aztán a Honvédtól a Penarolhoz igazolt
Fotó: MTI

Amikor 2002 nyarán, 17 évesen bemutatkozott nevelőegyesülete, a (Kispest-)Honvéd NB I-es csapatában, majd Lothar Matthäus már 19 évesen a válogatott kezdőjátékosaként számított rá, még aligha gondolhatta „Vadi”, hogy a következő szűk két évtizedben milyen utat jár be.

Alig múlt 20, amikor külföldre igazolt – habár például az Arsenal is figyelte, az Auxerre-hez igazolt –, és Európában hét, Ázsiában három, Ausztráliában egy klub után most éppen Dél-Amerikában, az 52-szeres uruguayi bajnok Penarolnál légióskodik. Hogy ott is elismerik a szurkolók, bizonyítja: nem találni róla fotót a közösségi oldalakon, amely alatt ne Terminátorként emlegessék.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Club Atlético Peñarol (@oficialcap) által megosztott bejegyzés

Kalandorok Kispesten

A Transfermarkt 25 fős vándormadár-listájáról Vadócz Krisztián mellett még ketten játszottak a Honvédban. A kameruni Hervé Tchami 12 klubja között volt az NB II-es Szolnok is, aztán 2011-től 42 meccsen erősítette (?) a Honvédot. Az argentin Lucas Ontiverót 2015-ben a Galatasaray adta kölcsön Kispestre, ahol egyetlen bajnokin 31 percig volt pályán, egy edzőmeccsen pedig pár perccel a becserélése után kiállították. Jelenleg – még csak 26 évesen! – a 11. országban a 14. klubjánál tart.

A sportág világvándorait listázó Transfermarkt adataiból kiderül: a világot keresztbe-kasul bejárt 35 éves középpályás futballozott a legtöbb kontinensen a máig aktív pályatársai közül. Nála (17) többször csak az uruguayi Sebastián Abreu (45), a szerb Andrija Kaludjerovics (24), a spanyol Galán (20), a nigeri Moussa Maazou és a bolgár Dimitar Makriev (19-19) váltott klubot.

Bombahír, ha Vadócz Krisztián egy helyben marad

„Se a csapataim számát, se az utazásaim során megtett kilométereket nem számolgatom. Előfordult már, hogy egy év után maradtam egy csapatnál. Igaz, esetemben ez bombahír volt”

– ironizált a 42-szeres magyar válogatott Vadócz Krisztián korábban a interjújában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Club Atlético Peñarol (@oficialcap) által megosztott bejegyzés

„Büszke vagyok arra, hogy annyi országban, annyi klubban és annyi edzőnél évről évre meghatározó játékos voltam. Sokaknak kívül esik a komfortzónáján, hogy tizenvalahány évet külföldön éljen, ráadásul ennyi különböző földrészen és kultúrában. Bár szerintem annak is nagyon erősnek kell lennie mentálisan, aki tíz évig egy helyen futballozik. Az sem lehet egyszerű. Sokan az ismerős környezetbe is belefáradnak, én meg sehol sem akarok zombivá válni.

Nem mantrázom, hogy külföldön hú, de jó minden. Az ismeretlen terepen mindig bizonyítani kell, hogy ki vagy és mit tudsz. Majd ha szögre akasztom a stoplist, ráérek otthon pihenni. Addig viszont sokáig akarok jó erőben lenni és jól játszani. Ez pedig nem országfüggő”

– mondta Vadócz, aki pályafutásából nem sorolja előbbre a spanyol élvonalbeli Osasunát sem Ausztráliánál, Indiánál vagy Hongkongnál. Utóbbi helyeken is olyan világsztárokkal játszott együtt, mint a világ- és Európa-bajnok francia David Trezeguet és a vb-gólkirály uruguayi Diego Forlán.

Német és uruguayi rekorderek

A már visszavonult labdarúgókat is beleszámítva, a legtöbb – valamennyi lakott – földrészen Lutz Pfannenstiel légióskodott: a német kapus 1991 és 2012 között több európai ország mellett játszott Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában is. Ami a klubok számát illeti, az „El Loco” (A Bolond) becenévre hallgató Sebastián Abreu utolérhetetlen: a 44 évesen még mindig aktív uruguayi csatár jelenleg a 31. csapatában játszik a brazil Athletic Clubban.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?