KIAJOBB

Vébét nyerhetnek Puskásnak a magyarok

Van Basten, Maradona, Zidane már verve, most jöhet C. Ronaldo! De mit ér egy ilyen szavazás?
  • Szerző: vav

Puskás Ferenc és az Aranycsapat legendáinak örök szívfájdalma volt, hogy nagy esélyesként elbukták az 1954-es berni döntőt, nem tudtak világbajnoki címet nyerni Magyarországnak. Lehet, hogy most a magyarság nyer „vb-címet” Puskásnak? Ehhez már "csak" a közösségi oldalain százmilliós táborral rendelkező Cristiano Ronaldónál kéne több szavazatot gyűjtenie.

Ide kattintva voksolhatsz.

A Goal.com spanyol kiadása Legendák Világbajnoksága néven összegyűjtötte a labdarúgás történetének legjobbjait, és párosával megszavaztatja róluk az olvasóit. Kattintásvadászatnak és játéknak jók az ilyen szimpátiaszavazások, de valljuk be: az egyes korszakok focizsenijeit körülbelül úgy lehet összehasonlítani, mint almát a (villany)körtével.

Mi, magyarok mindenesetre büszkék lehetünk, hiszen Öcsi bácsi – az első körben Marco van Bastent legyűrve – az ágrajz szerint előbb Diego Maradonát, majd az elődöntőben Zinedine Zidane-t is óriási, csaknem kétharmados fölénnyel verte a voksok alapján.

A Kispest/Honvéd és a Real Madrid legendája az egyetlen a mezőnyben, aki lefőzte az újabb korok sztárjait. Minden más párosításban a korban közelebbiek győztek. Ezek az internetes szavazások már csak így működnek, mással nehéz magyarázni például a Zidane-Pelé párharc eredményét is.

Hogy Puskás esetében mi a titok? A híradások csak addig jutnak, hogy hány vokssal múlta felül a soros ellenfeleit, de a Goal.com térképe azt is kíméletlenül megmutatja: Maradona és Zidane ellenében is javarészt a magyar szavazók döntöttek.

 

(Kattints! Folytatás a következő oldalon!)


Míg a világ nagy részén az argentin, illetve a francia csillag volt a nyerő a többségnél, addig Öcsi bácsit leginkább a Kárpát-medence magyarsága repítette.

Legalábbis erre utal, hogy Magyarország mellett - innen jött a 40 ezer voks háromnegyede - a környező, magyarlakta országokban vitte ő a prímet. Emellett csak Kazahsztánt (ott 4-ből 3-an szavaztak Puskásra), Laoszt (8-ból 5-en), Dél-Szudánt (1/1) számíthatjuk ide. Illetve enyhe fölénnyel Svájcot (a 355 voksoló 54-százalékos többségével), Írországot (184 voks 59 százaléka) és az Egyesült Királyságot (2242/58 százalék).

Lettország semleges maradt e kérdésben: 5-en Puskás, 5-en Zidane mellett tették le a garast.

Félreértés ne essék: játéknak jó ez a szavazósdi, azt ne higgyék, hogy ilyenkor az újságírók nem kattintgatnak bőszen Öcsi bácsi győzelméért. De akár az utolsó, 16. helyen végzett volna, akár így, hogy a döntőig menetelt, Puskás jelentőségén mit sem változtat. Mindenképpen a futball történetének egyik legnagyobb alakja.

De ettől még tény: ahogy a magyar szavazók összehozták már egy-egy játékosunknak „a meccs legjobbja”- vagy akár „az év legszebb gólja”-elismeréseket, úgy, ha éppen trollkodni támad kedvük, akár Bajner Bálintot is betolnák elsőként bármilyen virtuális versengésben.

A döntőben egyébként még Maradonánál és Zidane-nál is keményebb dió, a jelenkor egyik nagyágyúja, Cristiano Ronaldo lesz Puskás ellenfele, a maguk sokmilliós, ma is aktív rajongótáborával. Több mint 200 ezer voksot gyűjtve, hajszállal előzte meg az elődöntőben Lionel Messit.

Hajrá, győzzük le CéRonaldót is, legyen Öcsi bácsi a focilegendák világbajnoka! Csak közben ennek a bugyuta játéknak a jelentőségét ne becsüljük túl! Annyi biztos, hogy a Kárpát-medence bajnokának nyugodtan kikiálthatjuk Puskást, aki a valaha élt egyik legjobb futballista. Nem sokan vannak, de közöttük sorrendet felállítani képtelenség.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?