KIAJOBB

Ronaldo és Messi fényévékre van Puskástól

Hiába lőtte meg élete 550. gólját tétmeccsen a portugálok aranylabdás focistája, a magyar legendát nagyon nehéz lesz utolérnie. Ronaldo előtt több magyar is van a listán.
  • Szerző: acf

Szenzációként járta be a sajtót, hogy Cristiano Ronaldo óriási mérföldkőhöz érkezett a Sporting elleni BL-találkozón, mert megrúgta pályafutása 550. gólját. A teljesítmény elismerésre méltó, de vajon a portugál szupersztár ezzel hol helyezkedik el az örökranglistán?

A históriás könyvek szerint minden idők legtermékenyebb focistája Josef Bican volt, aki osztrák és csehszlovák válogatott is volt, és karrierje alatt 805 gólt szerzett 1931 és 1956 között. Õt a dobogón két brazil legenda követi, Pelé (767) és Romário (772) neve ismerősen cseng minden rajongónak.

A negyedik helyen áll Puskás Ferenc, aki karrierje alatt összesen legalább 746 gólt lőtt. Az Aranycsapat tagja a magyar és spanyol élvonalban 513 gólt rúgott, míg a válogatottban 84-et tett hozzá. A többi gólt a nemzeti és az európai kupákban, valamint egyéb nemzetközi tornákon szerezte az Évszázad góllövője.

Puskástól nem sokkal maradt le Gerd Müller (735), aki mögött azonban óriási szakadék tátong, a hatodik helyen ugyanis a „csak” 576 gólos Deák Ferenc áll. Ha Cristiano Ronaldo a megszokott ütemben folytatja a góllövést, akkor már idén feljöhet a hatodik helyre, de hosszú út áll még előtte, hogy a legeredményesebb ötbe bekerüljön.

A világon jelenleg 27 focista van, aki tétmeccsen legalább 500 gólt rúgott, közülük öt magyar. Puskás és Deák mellett a listán szerepel Takács József (523), Zsengellér Gyula (522) és Bene Ferenc (508) is. A legjobbak közt két aktív focista van, Ronaldo mellett Lionel Messi lépte át eddig a bűvös határt, a Barca támadója 542 gólnál jár.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?