KIAJOBB

Remekel a magyar kapus, óriási esélyt kapott

Minden az előzetes terveknek megfelelően alakul a 23 éves magyar kapus külföldi karrierjében.
  • Szerző: mv

Vay Ádám egyelőre túlélte a keretszűkítést és az NHL-ben szereplő Minnesota Wild farmcsapatánál, az Iowa Wild keretében maradt. Ez azt jelenti, hogy a tavalyihoz képest egy szinttel feljebb lépett a magyar hokikapus, és a harmadik számú liga, az ECHL helyett a másodikban, az AHL-ben bizonyíthat.

Vay Ádám az M1 Ma este című műsorának elemezte helyzetét:

A legerősebb liga, az NHL még nem reális cél,

mert ezen a szinten egyetlen lépcsőfokot sem lehet kihagyni. Azért küzdök, hogy az AHL-ben helyet szerezzek magamnak."

Úgy fest, ez sikerült a magyar kapusnak, aki a 2016-os szentpétervári világbajnokság után szerződött a minnesotai csapathoz. Vay Ádámnak azóta folyamatosan emelkedik az ázsiója.

Az NHL-ben szereplő Minnesota Wild két kapusa, Devan Dubnyk és Alex Stalock egyértelműen megelőzik őt, de mostantól azon dolgozhat, hogy az AHL-ben Niklas Svedberg és Steve Michalek elé kerüljön. Tudniillik ez azt jelentené, hogy ő lenne a klub harmadik számú kapusa, aki azonnal az NHL-ben találná magát, ha fentiek gyengélkednének, vagy sérülés sújtaná őket.

Vay Ádám mindössze 23 éves, rendkívül fiatalnak számít az NHL kapusait nézve. Tavaly összesen 95 hálóőr kapott lehetőséget a világ legerősebb ligájában, és közülük csak 11-en voltak 23 alattiak. Magyarán a rutin számít, nem szívesen bízzák a ketrecet zöldfülűekre. Egy újabb év tehát kifizetődő lehet Vay Ádámnak, aki egyértelműen az NHL-t tűzte ki célnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?